2374

Потреблението на месо в Турция е намаляло наполовина за пет години

С необузданата инфлация и продължаващата икономическа криза в Турция четиричленно семейство е намалило годишната си консумация на месо до 28 кг, от 56 кг през 2017 г., според данни на Асоциацията на производителите на червено месо (ETBİR).

Средната цена на килограм червено месо се е повишила до 111,53 лири (12,41 лв) от 40,73 лири през 2017 г., докато минималната заплата се повиши до 5500 лири (612 лв) от 1404 лири (750 лв. по онова време), съобщава опозиционния всекидневник "Сьозджу", цитирайки данните на Турския статистически институт (TÜİK). Според вестника, цените в супермаркетите реално са двойни от тези, които TÜİK е обявил.

Големият спад в консумацията на месо дойде, когато пандемията от COVID-19 за първи път се разпространи в страната, каза председателят на ETBİR Ахмет Ючесан пред Сьозджу. 

„Но след това растящите цени и намаляващата покупателна способност започнаха да влияят на потреблението“, съобщи Ючесан.

"Само през през първите шест месеца на 2022 г. търсенето е спаднало с 35%, докато производствените разходи са се увеличили с повече от 150%, което води до 110-процентов ръст на цените на продуктите.", обяви Ючесан.

Ислямският празник Курбан байрам започна този уикенд, което допълнително намалява търсенето на месо в магазините, тъй като по-голямата част от хората в страната участват в празненствата и правят собствени курбани, следователно имат по-високи запаси от месо в сравнение с останалата част от годината.

Поради увеличението на разходите се очаква потребителските цени за месото да поскъпнат още повече през октомври.

Междувременно нарастването на разходите за производство на млечни продукти доведе до безизходица. Стопаните на крави, бяха принудени да ги ликвидират. Ючесан каза, че намаленият брой млечни крави може да доведе до по-нататъшни скокове на цените на млякото през втората половина на 2022 г.

Инфлацията в Турция се ускори до 78,6% през юли, докато цените на храните почти се удвоиха в сравнение с миналата година с 93,9 процента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?