Следвайте ни

Потребителското доверие в САЩ достигна дъното

viber icon

Потребителското доверие относно икономическото развитие на САЩ отслабва изненадващо през август до ново най-ниско ниво на фона на оставащия висок брой на заразените с коронавирус в страната. Това заплашва започналото икономическо възстановяване от безпрецедентната рецесия през второто тримесечие, причинена от пандемията, показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board, цитирани от БНР.

Индексът на потребителското доверие се понижава през август с цели 7,8 пункта до 84,8 пункта, докато очакванията бяха за негово покачване към 93,0 пункта от 92,6 пункта през юли. Това представлява влошаване на индекса за втори пореден месец и негово най-ниско ниво от 2014 година.

Трябва да се има предвид, че през февруари, точно преди пандемията да доведе до принудително затваряне на голямата част от икономиката в САЩ и по света, индексът беше близо до 20-годишен връх от 132,6 пункта.

Показателят, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, се влошава с цели 11,3 пункта до 84,2 пункта.

В същото време индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца спада с 3,7 пункта до 85,2 пункта.

"Индексът на настоящата ситуация се понижи рязко, като потребителите заявиха, че както условията за бизнес, така и условията на заетост се влошиха през последния месец", посочи Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board. Тя добави, че "оптимизмът на потребителите по отношение на краткосрочните перспективи и техните финансови перспективи също спада и продължава по низходяща траектория".

"Потребителските разходи се възстановиха през последните месеци, но нарастващите опасения сред потребителите относно икономическите перспективи и тяхното финансово благополучие вероятно ще доведат до охлаждане на разходите през следващите месеци", коментира Лин Франко.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?