49

Потопена 1600-годишна базилика от древната Никея ще се посещава виртуално

1600-годишна базилика, която беше открита през 2014 г. близо до брега на езерото Изник, в окръг Бурса, ​​и включена сред 10-те най-значими открития в света, ще бъде отворена за виртуални посещения с помощта на технологията за разширена реалност метавселена (metaverse), поддържана от университета Улудагъ (УУБ), в Бурса.

АА

През античността градът Изник носи името Никея. В християнството градът е известен с Никео-Константинополски символ на вярата, приет на Първия и Втория никейски събор – 325 и 787 г. 

АА

Археолозите предполагат, че именно в тази потънала базилика са извършени тези жизненоважни за християнството събори. В следствие на мощно земетресение сградата е разрушена и основите ѝ са останали с векове под водата на езерото Изник. Едва в последното десетилетие заради климатичните промени водата в езерото се оттегли и основите на тази историческа сграда излязоха частично на яве.

АА

През 1080 г. е превзет от селджуките, а през 1097 г. – от кръстоносците и предаден на византийците. През 1204 г., когато Константинопол пада под властта на латинците, тук император Теодор I Ласкарис основава Никейската империя. През 1331 г. градът попада окончателно под османска власт.

АА

Според изявление на ректората на университета в Бурса, преди около 7 години са започнати научни изследвания с разрешение на Министерството на културата и туризма, съобщи Анадолската агенция (АА).

АА

Тези подводни разкопки и изследвания са ръководени от професор Мустафа Шахин, ръководител на катедрата по археология на университета. Сега се полагат усилия за прехвърляне на данните, получени от тези разкопки, във виртуалния свят.

АА

Проектът се осъществява чрез партньорство между Центъра за археологически изследвания и приложение на УУБ и технологична фирма.

АА

Данните, получени от базиликата, се качват в средата на метавселената. След като работата приключи, посещението на базиликата на езерото Изник ​​ще бъде възможно чрез VR очила.

АА

Ректорът на УУБ Ферудун Йълмаз в изявление пред АА изрази своята признателност за ценните артефакти, открити под ръководството на Шахин.

АА

Подчертавайки, че светът сега се управлява от цифрови технологии, Йълмаз продължи: „Появата на такава специална историческа структура ни кара да се гордеем. Прехвърлянето на работата, извършена с прецизна експертиза, във виртуалния свят и позволяването на хората да наблюдават тази структура, с VR очила, ще бъдете източник на голяма радост за нас."

 

АА

„Всички виждаме, че се случва силна дигитална трансформация. Нашият университет също ще се възползва от тези технологии благодарение на нашите стратегически партньори. Този проект ще бъде специално усилие за популяризиране на страната ни, подкрепа на икономиката ни и служба на човечеството. Изразявам благодарността си на всички участващи и тези, които са допринесли за този проект. Надявам се проектът да донесе добро на всички нас", отбеляза той.

АА

Шахин подчерта, че посещението на важни и труднодостъпни културни обекти вече е станало по-лесно с технологията метавселена.

АА

„Тъй като този уникален обект е под вода, посещението му изисква определено оборудване, което затруднява повечето хора. Въпреки това, чрез метавселената, дори групите в неравностойно положение ще могат лесно да го посетят", подчерта Шахин.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?