3906

Потопен замък, излезе на яве след източване на язовир в Турция

Останките от наводненото село Текале и неговия исторически замък, за който се смята, че датира от Средновековието, се появиха отново след изпускането на водата от най-високия язовир в Турция, язовир Юсуфели в североизточната провинция Артвин. 

Строителството на язовир Юсуфели и придружаващата го водноелектрическа централа, разположена на река Чорух в Артвин, започна през 2013 г. При изграждането на язовира, 7 села и областния център Юсуфели, останаха под водата.

На 22 ноември 2022 г., когато язовирът започна да задържа вода, тези селища изчезнаха под повърхността, а историята им се потопи в дълбините на водния басейн.

С инсталирана мощност от 558 мегавата и годишно производство на енергия от 1,888 милиарда киловатчаса, язовирът Юсуфели сега съдържа 1,5 милиарда кубически метра вода.

Като предпазна мярка властите наскоро изпуснаха вода от язовира, което доведе до значително спадане на водните нива. Това действие е доведе до постепенното повторно появяване на структури и забележителности, които преди са били изгубени в дълбините, включително къщи, училища, пътища и замъкът на село Текале.

За много бивши жители и посетители, гледката на тези отдавна потопени реликви събуд поток от емоции и спомени.

Митхат Демиркиран, бивш жител, който се завърна, за да посети потопеното си село, изрази споделеното от мнозина чувство: „Нашите спомени бяха потопени. С намаляването на нивото на водата в язовира нашето наводнено село изплува отново. Ние идваме тук, за да освежим спомените си."

Назире Демиркиран, която посети селото със съпруга си, разказа горчивата носталгия по завръщането в Текале. „Преди години язовирът беше построен и селото ни беше потопено“, оплака се тя. "Съпругът ми и семейството му имат много спомени тук. Много съжалявам за хората, които трябваше да напуснат селото." 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?