Следвайте ни

Потъваме! Ледник, по-голям от Париж, се откъсна до Гренландия

viber icon

Чудовищно парче лед, по-голямо на територия  от френската столица Париж, се е откъснало от най-големия леден шелф в Арктика заради по-топлите температури. Блокът от 113 квадратни километра се е отделил от ледника Nioghalvfjerdsfjorden в Североизточна Гренландия, което според учените е очаквано предвид повишаването на средните температури.

"Наблюдаваме нарастваща скорост на топене на този най-голям останал леден шелф", каза Джейсън Бокс, професор по глациология в Геоложката служба на Дания и Гренландия (GEUS), пред АФП.

Въпреки че е нормално парчета лед да се отчупят от ледник, те обикновено не са толкова големи. Според GEUS от 1999 г. ледникът е загубил 160 квадратни километра лед, площ двойно по-голяма от Манхатън, като скоростта на загубите се е ускорила през последните две години.

"Ако сме свидетели на по-топло лято, както през последните две години, това ще допринесе повече за ускоряващото се покачване на морското равнище", каза Бокс.

Разтопяването на ледената покривка на Гренландия допринася за повишаване на морското равнище с 1,1 сантиметра между 1992 и 2018 г., според проучване, публикувано в научното списание „Nature“ през декември.

По-скорошно проучване на университета „Линкълн“ в Англия прогнозира, че топящият се лед в Гренландия може да повиши морското равнище с 10 до 12 сантиметра до 2100 година.

Средните температури в региона са се повишили с около три градуса по Целзий от 1980 г. насам и се очаква да достигнат рекордни нива през 2020 г. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ледникът

Ледникът

16.09.2020 | 01:12

Ще се ебете в гъза като се разтопя.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?