Следвайте ни

Потънали кораби стават атракция за водолазен туризъм

viber icon

Повече от век, след като османските сили отблъснаха британските военни кораби в прочутата битка за Галиполи, се предвижда остатъци от потънали кораби да бъдат включени в подводен парк.

HMS Majestic на Кралския флот, който е торпилиран от германска подводница, съюзник на османците по време на Първата световна война, ще бъде първият, отворен за водолазен туризъм. Отдел на Министерството на културата и туризма, който управлява Национален парк Галиполи, където са се водили сухопътните битки в западната провинция Чанаккале, ръководи проекта. 
Изследователският център за научни и технологични изследвания в Турция (TÜBITAK) планира да създаде тематичния подводен парк посветен на Първата световна война.

Исмаил Кашдемир, директор на отдел „Историческо поле Галиполи“, каза пред медиите, че са открили останките на 22 кораба в Дарданелите и край бреговете на полуостров Галиполи.

120-метровата (394 фута) HMS Majestic, която е поръчана от британския кралски флот през 1895 г., е торпилирана от германска подводница U-21 на 27 май 1915 г., и сега лежи на дъното на прохода, в близост до брега на село Седюлбахър на полуостров Галиполи. Сега тя се намира на дълбочина 24 метра. Там могат да се видят и все още непокътнати снаряди, изстреляни от османските сили. Преди да потъне, той е подложен на силен обстрел от сухопътни войски.

Кашдемир казва, че след като е била отменена забраната за гмуркане в близост до останките на кораби, те са стартирали проекта за създаване на парка.

„Битката при Галиполи често се третира като голяма десантна атака, но много останки от битката се намират под морето. Заедно с разрушените кораби има и топове, куршуми и други материали, които са потънали в морето ”, каза той. HMS Majestic трябва да бъде отворен за водолазни посещения през пролетта на 2021 година.

Османската империя, която застана на страната на Германия и Австро-Унгария по време на Първата световна война, се сблъска с голяма атака от съюзническите сили, които се стремяха да контролират Дарданелите, тъй като тя беше вход към османската столица Истанбул и Черно море. През февруари 1915 г. британският и френският флот предприемат масирана атака срещу проливите и на 18 март започва първото нападение. Когато корабите не успяват да овладеят протока, съюзниците изпращат войски, които правят десант на полуостров Галиполи през април 1915 г. Тази кампания също се проваля, с големи жертви, претърпени и от двете страни.

В момента района е мемориален комплекс с много добре устроени туристически и гробни паркове на загиналите многонационални войски, с много монументи. Всяка година на пролет се организира тържествено бдение и посрещане на утрото, в памет на загиналите при битките за Чанаккале. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?