Следвайте ни

Потънал огромен кораб изплува в най-голямото турско езеро

viber icon

Останките от кораб, потънал преди много години в езерото Ван в Източна Турция, се появиха в сряда, когато нивото на водата се оттегли поради глобалното затопляне.

Нарастващите ефекти от глобалното затопляне причиняват промени в нивото на водата в езерото през определени периоди и в резултат на това редица исторически артефакти, датиращи от Селчукската и Османската империя, излизат наяве.

В езерото Ван през последните години е загубено значително количество вода поради глобалните климатични промени и метеорологичните условия.  В езерото, последните месеци нивото на водата падна до един метър, и се наблюдава хоризонтално водно отстъпление над 200 метра в крайбрежните райони.


Мустафа Аккус, преподавател в университета Ван Юзунку Ил, потвърди пред Анадолската агенция, че някои подводни структури са се появили с промените в нивата на водата.


Отбелязвайки, че езерото Ван е най-голямото езеро в Турция, Аккус каза, че през историята то винаги е било честа дестинация за цивилизациите и пресечна точка между Изтока и Запада.


Той каза, че три огромни кораба са построени от руснаците в началото на 1900 г. и един от тях, известен като "Акдамар", е бил открит преди това в езерото.


Най-новият кораб, който се появи на бял свят, също има подобни характеристики като "Акдамар", каза Аккус.


„Виждаме, че формата, конструкцията и техниката на занитване са еднакви. Водолазите имаха възможност да го видят под вода и преди, но корабът изплува на повърхността с отстъпването на езерната вода. "


Любителите на фотографията, туристи и местните жители започнаха да идват в региона, за да разгледат и заснемат останките на кораба.

Езерото Ван е популярна туристическа дестинация. То е солено безотточно езеро с тектоничен произход, разположено в Арменското плато, Източна Турция. То е най-голямото содено езеро в света и четвърто по площ безотточно езеро. Езерото е с обща площ от 3574 km2, надморска височина 1648 m, широчина 119 km, дължина на бреговата линия 430 km. В езерото се намира октровът Акдамар. На него се намира арменската катедрала „Свети кръст“ от 10-ти век , която е била седалището на Арменския апостолически католикозат на Акдамар от 1116 до 1895 година. Сега тя е музей, като един път в годината там се провежда служба с арменски свещеници. 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

До Редакцията

До Редакцията

18.02.2021 | 17:46

Най-голямото солено езеро в света е езерото Уюни. Намира се в южната част на боливийската пустинна равнина. Площта му е 10 585 км2. км. Къде е Ван с някакви си 3574 km2 ?

Отговори
2 1
@До Редакцията

@До Редакцията

18.02.2021 | 22:57

Za regiona,glupako za regiona !

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай