Следвайте ни

Последният наследник на османския трон почина на 90 години

viber icon

Дюндар Абдулкерим Османоглу, последният наследник на трона на Османска империя, почина късно в понеделник на 90-годишна възраст, се казва в изявление на семейството.

„Баща на нашето семейство и османската династия, нашият чичо принц Дюндар Абдулкерим Османоглу почина в сирийския град Дамаск“. Това заяви Орхан Османоглу, член на семейството, в съобщение в Туитър.

Османоглу живееше сам в Дамаск, където се роди, след като родителите му бяха изгонени от Турция при премахването на халифата през 1924 г. Съпругата му Юсра Османоглу почина през 2017 г. Османоглу е внук на принц Мехмет Селим Ефенди, син на последния османски султан Абдулхамид II. 

Потомците на Османската династия бяха принудени да се разпръснат по света след разпадането на империята и те бяха изпратени в изгнание след 1924 г.

През 1952 г. жените от династията получиха амнистия, а на мъжете беше позволено да посетят Турция едва през 1974 г. И все пак малцина се завърнаха в Турция, тъй като повечето от тях вече бяха изградили нов живот, след като живееха в чужбина от десетилетия. Бащата на Османоглу, Мехмед Абдулкерим Ефенди, се бе установил в Бейрут, Ливан, преди да се премести в Дамаск, където почина през 1935 г. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай