1553

Посланик Маркарова: Украйна има хора, няма ракети

Украйна е изправена пред "критичен недостиг" на военна техника, включително ракети. Такъв призив към американските законодатели да подкрепят пакет от помощ за Украйна на стойност 60 милиарда долара отправи посланикът на Украйна в Съединените щати Оксана Маркарова.

„Все още имаме достатъчно хора, които искат да се бият – всъщност нямаме избор, ние защитаваме домовете си, но боеприпасите, особено ракетите, се изчерпват“, подчерта Маркарова. „Имаме нужда от тази подкрепа още от вчера“, добави дипломатът.

Украински официални лица и чуждестранни съюзници признаха, че задънената улица с помощта е повлияла на бойните способности на Украйна. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров каза в неотдавнашно изявление, че страната е изправена пред "критичен" недостиг на артилерийски снаряди.

Умеров припомни, че Русия в момента притежава способността да изстрелва три пъти повече снаряди на ден в сравнение с Украйна. Маркарова все пак изрази оптимизъм, че финансов пакет от 95 милиарда долара "План Б" за Украйна и Израел ще премине успешно през Конгреса на САЩ.

На 8 февруари американския Сенат гласува по-малък пакет за чуждестранна помощ, който включва средства за Украйна, Израел и Тайван без реформи в граничната политика, което потенциално проправя пътя за окончателно приемане, след като републиканците блокираха двупартийния законопроект за гранична сигурност и чуждестранна помощ.

Сенаторите може да бъдат принудени да гласуват на сесия през уикенда, което е рядко явление в Камарата.

Все още не е сигурно, че законопроектът ще успее да спечели гласовете, необходими за окончателното приемане в Сената, а съдбата му в контролираната от републиканците Камара на представителите е несигурна. Председателят Майк Джонсън обеща, че предишна версия на законопроекта ще бъде "мъртва в зародиш."

"Трябва да направим всичко възможно САЩ да останат силни и да продължат да ни подкрепят", каза още Оксана Маркарова. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Българин

Българин

10.02.2024 | 13:42

Стига се плакали, бе! Ние да не сме по-добре от вас! Почнахме и по кофите да ровим, за да нахраним вас-някви си богопомазани! Вашите управници ни и от Бог се отрекоха, съсипаха правиславието! Да се замислите е време май, навлеци такива!

Отговори
1 0
А пък Я

А пък Я

10.02.2024 | 02:49

Още преди НЕ вчера А преди година и го нафърфориииих на Оксана на сън Щото имам УР ама нямам 60 милиарда

Отговори
3 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?