71
Следвайте ни

Посланик Чолаков се срещна с Цариградските българи

viber icon

Посланик Ангел Чолаков и генералният консул на Република България в Истанбул Васил Вълчев проведоха срещa  с председателя на настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул г-н Васил Лязе, членовете на настоятелството и представители на българската общност в Истанбул. 

Това бе съобщено в каналите на социалните мрежи на Българското посолство в Анкара. 
По време на срещата е отбелязан приноса на общността на Цариградските българи за съхранението на светините на българщината в Истанбул и въздигането на националната ни идентичност. Обсъдени са актуални идеи и инициативи в сферите на културата и образованието. Посланик Чолаков е отправил поздрав по случай откриването на новата учебна година в Българското неделно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Истанбул и е декларирал пълната си подкрепа за дейността на училището, бъдещото му израстване и развитие.

В Истанбул за седми пореден път училищният звънец призова учениците от българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в класните стаи. След продължителен период на дистанционно обучение заради епидемията от Ковид-19, в училището се подновяват присъствените учебни занятия.

Новата учебна година бе открита с тържество в българската Екзархия в квартала Шишли, където се помещават класните стаи. На откриването присъстваха ученици, преподаватели, родители, представители на българското генерално консулство в Истанбул начело с генералния консул Васил Вълчев и на църковното настоятелство на българите в Истанбул с председател Васил Лиязе.

Директорката на училището Невин Даудова посочи,че въпреки трудностите от епидемията на коронавируса, учениците през миналата година успешно и без прекъсване са участвали в дистанционното обучение, а също и в различни онлайн прояви.
“През тази година в нашето училище ще учат около 40 ученици,между 1 и 12 клас. Сред тях са деца на цариградски българи, на смесени семейства, а също и на изселили се от България турци.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?