Следвайте ни

Портрет на султан Сюлейман Великолепни отива на търг в Лондон 

viber icon

Рядък портрет на Сюлейман Великолепни от 16 век ще бъде продаден на търг от аукционната къща Сотбис.


Картината е част от по-голям търг, рекламиран като „Изкуства на ислямския свят и Индия“.

Портретът на султана е съхраняван от 19 век във фамилна колекция във Франция. Картината ще търси купувач на 31 март на онлайн търг с начална оферта от 60 хил. паунда (70 хил. евро). Прогнозите предполагат, че ще се продаде за около 80-120 хил. паунда.


„Тази картина е новооткрита и показва Сюлейман Законодателят (Кануни), както турците го наричат, на 43-годишна възраст“, ​​се казва в каталога на аукционната къща.


„Това е по времето, когато той е превзел териториите на днешен Ирак от иранците и е победил флота, на папата и неговите съюзници в битката при Превеза“, се добавя в информацията.


Според Сотбис картината „е доказателство за културния обмен между Венеция и османците през 16 век“. 


Сюлейман Великолепни управлява 46 години от 1520 до 1566 година и това се смята за златния период на възход в историята на Османската империя. 


Търгът на 31 март ще включва и редица редки османски произведения от „изявената колекция на Едгар Винсент, първи виконт д'Абернон“. 

На търга ще бъде предложен и „Осветен Коран", направен за главния кадия (съдия) на Йерусалим и Наблус, датиращ от 1514 г.


Копринени килими, произведени в Иран и Истанбул, също са сред акцентите на търга.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?