1553

Портрет на Чърчил, който премиерът не хареса, удари $1 милион

Портрет на Уинстън Чърчил, нарисуван от художника Греъм Съдърланд, се предлага на търг в Sotheby's, пише Bloomberg. Парламентът на Обединеното кралство поръчва картината през 1954 г. по повод 80-годишнината на бившия министър-председател.

Портретът не се харесал на Уинстън Чърчил (на снимката вдясно), след което картината била отнесена в провинциалната му къща и скрита от широката общественост.

Според Bloomberg цената на етюда може да достигне 1 млн. долара. Картината ще бъде изложена от 16 до 21 април в двореца Бленхайм (графство Оксфордшир), след което ще бъде изпратена на търг в Ню Йорк. Търгът ще се проведе от 3 до 16 май.

Материалът на Блумбърг цитира думите на автора на книгата "Чърчил и бомбата" Кевин Руан. Според него Греъм Съдърланд е бил художник, известен със своя "суров реализъм". Преди да започне работа по картината, Уинстън Чърчил шеговито попитал художника дали възнамерява да го изобрази като ангел или като булдог. "Така че той нарисува това, което видя през 1954 г. Това беше почти 80-годишен мъж, който беше претърпял инсулт година по-рано", казва Руан.

Картината не е била изложена в парламента. Самият Уинстън Чърчил публично осмива творбата при откриването ѝ, като иронично я нарича "забележителен пример за модерно изкуство". След това портретът е отнесен в провинциалната къща на политика и поставен в мазето.

Оттогава съдбата на картината остава неизвестна. В материала на Блумбърг се казва, че картината е изгорена от секретарката му Грейс Хамблин и нейния брат с разрешението на съпругата на политика Клементина. Официално потвърждение, че картината действително е била унищожена, все още не е намерено.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?