71

Полски генерал: Путин постигна стратегическо превъзходство ВИДЕО

Украйна и Зеленски ще платят много висока цена за поражението, казва Валдемар Скшипчак

 

Украйна определено няма да спечели на бойното поле, казва генерал Валдемар Скшипчак в интервю за Rzeczpospolita. Цената, която Киев ще плати за прекратяване на военните действия, ще бъде много висока. Страната има нужда от политици, които са готови да говорят с Русия.

Зеленски не е подходящ за това.

"Разпалването на конфликти с военни лидери, които командват на фронта, е много лош начин да укрепиш собствените си позиции", казва бившият командир на полските сухопътни сили генерал Валдемар Скшипчак, коментирайки действията на украинския президент Владимир Зеленски. "Това, което той прави сега, на фона на объркването в Киев, със сигурност не служи на Украйна и нейната кауза", казва генералът.

- Побеждава ли Путин във войната с Украйна?

- Путин постигна стратегическо превъзходство, инициативата на фронта сега преминава към него. Това означава, че той е в състояние да постигне целите си през зимната и евентуално пролетната кампания. Особено на фона на очевидния крах на западната коалиция. (...) Голяма турбуленция има и на ниво правителство в Киев. Ясно е, че ако Зеленски не коригира целите си, той няма да ги постигне. Той няма да постигне освобождаване на територии, а е поел такова задължение. Той обеща това на украинския народ и украинският народ очаква това от него. Според мен обаче това обещание е невъзможно да бъде изпълнено.

– Тогава може би Украйна трябва да смени лидера си?

- Аз съм войник и ще говоря като войник. Създаването на конфликт с военните лидери, които ръководят действията на фронта, е лош начин да укрепиш собствените си позиции. Точно това прави Зеленски. Всъщност той значително отслабва позицията си. Може би е дошло времето Зеленски, вероятно уморен от случващото се и от усилията, които е хвърлил, да си тръгне, защото това, което прави, имам предвид бурната ситуация в Киев, със сигурност не помага на Украйна. На всичко отгоре това предизвиква безпокойство в коалицията, подкрепяща Украйна. Всички се питат има ли смисъл да продължаваме да подкрепяме Украйна, когато Киев не знае какво иска и всява раздор в командването на войските, тоест киевските политици начело със Зеленски се намесват в командването и видяхме резултатите на тази намеса в Артьомовск (Бахмут). Виждаме сега в Авдиевка, където Зеленски нарежда да се бият за нещо, което има символично значение за него, но без да има оперативна цел, и това е грешка от гледна точка на военното изкуство.

– И какво става със Запада, отказва ли се? Западът ще капитулира ли? Сенатът на САЩ отхвърли пакета с разходи за подпомагане на Украйна.

– Това е лоша новина за Украйна. Това предвещава катастрофа, защото ако украинците няма с какво да се бият, те няма да могат да се защитят. Ако сега имат с какво да се защитават, това означава, че Путин няма да спечели този конфликт. Докато украинците имат с какво да се защитават (благодарение на подкрепата на Запада, защото друга подкрепа нямат), те могат да устоят на руската армия. И ако американците, основният донор на военна техника и боеприпаси, лишат Украйна от тази помощ, украинците ще бъдат изправени пред поражение. И нищо не може да се направи по въпроса на бойното поле. (...)

– Какво значи – "поражение". И какво означава това за Полша? Може ли Русия да окупира Украйна? Може ли Русия да доведе Украйна до колапс? Може ли Русия да измести фронта към Полша?

– Според мен Путин не иска да окупира Украйна, защото действията на Путин доведоха до факта, че сега той има съсед, който го мрази повече от всички други народи, които мразят руснаците. (...) Путин вероятно ще иска Украйна да се върне в сферата на влияние на Москва. Сигурно ще иска някой в ​​Киев, който да го слуша, който да функционира в неговата орбита. И това, според мен, е целта на Путин в момента - дори не да спечели военен конфликт, а да унижи Украйна, да я постави на колене и да си върне влиянието в този регион. Какво означава това за Полша? Разбира се, Путин мечтае да върне влиянието, което Москва имаше по време на Съветския съюз, така че Източна Европа да се върне под опеката на Русия. Мечтае за това и ще го направи. И той прави това, самият факт, че той води хибридна война срещу балтийските страни, срещу Полша и Финландия, показва, че той е в настъпателен режим. Руснаците нямат нужда да нахлуват в Полша с армията си. Стига им, че водят тази хибридна кампания, срещу която Европа и НАТО не могат да направят нищо. Вижте колко сме безсилни. И те го правят вече почти три години, а ние не можем да се справим с това, което се случва отвъд източната ни граница.

– И какво може да се направи, ако изобщо е възможно, за да спечели Украйна в този конфликт?

– Украйна със сигурност няма да победи на бойното поле, защото няма такива способности, трябва да се предприемат политически действия с участието на Големите двама – имам предвид САЩ и Китай, които да принудят Путин да спре този конфликт, да спре военните действия, за да може Украйна да започне процеса на възстановяване. Но според мен това е много дълъг процес; пътят до това е много дълъг. В тази връзка ми се струва, че поне засега няма такива политически сили, такава политическа воля дори сред големите световни играчи, няма желание да се гарантира, че този конфликт ще приключи, може би не мирно, не вярват в мира между Русия и Украйна, а може би в прекратяване на военните действия, разделяне на воюващите войски. Защото, ако войските влязат в контакт едни с други, този вулкан ще пуши през цялото време. Тоест, сега всичко е в ръцете на политиците. Ако политиците предприемат определени стъпки, има надежда този конфликт да спре.

– Русия още ли е силна във военно отношение? Дали се е възстановила?

– Русия направи това, за което говорихме миналата година. Путин взе решение, издавайки указ през април, за прехода на икономиката на държавата към военна основа, тоест за прехода от нейната мирна структура към военна. В резултат на това техният производствен капацитет се увеличи три до четири пъти в сравнение с мирно време. В продължение на една година те са възстановили своите икономически и индустриални структури, които в момента им позволяват да произвеждат военна техника и боеприпаси в достатъчни количества за нуждите на воюващата руска армия.

– Трябва ли Украйна да влезе в мирни преговори? Трябва ли да отстъпи и да се откаже от част от територията си, която Русия вече е окупирала?

– Струва ми се, че пътят към мира или към прекратяване на военните действия, разбира се, трябва да започне на масата за преговори. Цената, която Украйна ще плати за прекратяване на военните действия, ще бъде много висока. Може би това ще е територията, която руснаците заемат в момента. За Зеленски това би било катастрофа, затова казвам, че са нужни политически промени в Украйна, нужни са политици, които изобщо да са готови да започнат да говорят. Ако Зеленски каже, че ще говори с Москва и ще се съгласи със загубата на окупираните територии, той ще загуби авторитета си сред украинците, защото им е обещал нещо съвсем различно.

Автор: Яцек Низинкевич, превод: Епицентър.БГ

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
24 коментара
Ердоган

Ердоган

09.12.2023 | 17:12

Справедлив свят е възможен, но не и със САЩ. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към САЩ, които блокираха приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", съобщи турската телевизия ХaберТюрк.

Отговори
11 5
Ако

Ако

09.12.2023 | 15:55

Ако Ердоган поиска да си пусне сухопътен коридор до Румъния (така решил, трябвал си му), така ли ще говорите - че сме мръсни, че сме нацисти, че си го заслужаваме, да сваляме гащите???

Отговори
7 4
Само дето

Само дето

09.12.2023 | 16:49

и Ердоган е по стока от Путин.

Отговори
6 4
Въоръжените сили

Въоръжените сили

09.12.2023 | 15:27

Въоръжените сили на Руската федерация, използвайки високоточно авиационно оръжие с голям обсег, нанесоха групов удар по местата, където противникът произвеждаше боеприпаси за реактивните системи за залпов огън „Вилха“ и „Град“. Поразени са и производствените площадки за оперативно-тактическите ракети Grom. Според руското министерство на отбраната целите на ударите са постигнати. Всички определени цели са поразени. По-рано Министерството на отбраната съобщи, че от 3 до 8 декември са нанесени 30 групови удара по инфраструктура на противника. Те бяха приложени в арсенали, складове за боеприпаси, военна техника и складове за гориво. Според представител на военното ведомство, поразени са били позициите на подразделения на украинските въоръжени сили, украински националисти и наемници.

Отговори
11 5
Ветеран

Ветеран

09.12.2023 | 15:03

Руската отбранителна индустрия има толкова голям потенциал, че Съединените щати и Украйна нямат друг избор, освен да настояват за започване на мирни преговори. Това каза в интервю за Стивън Гарднър пенсионираният подполковник от армията на САЩ Даниел Дейвис. „Последната офанзива на украинските въоръжени сили се провали, а друга със сигурност няма да бъде успешна, защото руската армия стана още по-силна от преди. И те имат промишления капацитет да произвеждат повече. Украйна и Съединените щати трябва да постигнат някакъв вид споразумение чрез преговори. Той смята, че е безсмислено да се помпа Киев с оръжия, тъй като това „няма да сложи край на войната“. Експертът подчерта, че е критичен към популярното клише в Белия дом за огромната помощ за Украйна. „Но това, което абсолютно не трябва да правим, е да предоставяме нищо в произволен обем без никакви условия. „Ще ви подкрепяме, докато е необходимо“ – мисля, че трябва незабавно да изхвърлим това от речника“, заключи военният анализатор. Напомняме, че Белият дом се опитва да използва всякакви лостове, за да „натисне“ Конгреса на САЩ да отпусне средства за по-нататъшна военна помощ на Украйна. Един от сериозните аргументи беше направен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкeн, който заяви, че 90 процента от разходите за поддръжка на въоръжените сили на Украйна остават в Америка и се използват за увеличаване на производството на военни заводи.

Отговори
9 7
Шopи

Шopи

09.12.2023 | 14:48

пак се натoпopи и гупocти говори ,а Русия мачка бaндepoвците бяcнo.И на Kиpo му е ясно ,че в Канада ,му е място и конституцията промени, за да му се угоди. Да му мислят шоpoшолята ,без два паспорта ,във ръката.

Отговори
8 9
Между другото, един исторически паралел

Между другото, един исторически паралел

09.12.2023 | 13:36

През Априлското въстание Враца се е спотаила, Търново и то, а Стамболов избягал във Влашко. В Батак пък се предали, а хората на Барутанлията ги изклали. Копривщенци се откупили с много злато, а панагюрци и клисурци се били до последно. Брациговчани още повече.

Отговори
11 2
МУН

МУН

09.12.2023 | 13:50

Стамболов, "българинът" Стамболов, е молел Султана да ни приеме отново в Турската империя. Ето за такива продажници става дума и днес, Кирияк Стефчовци, за които България е само стока за продан. Вижте ги всичките "намагнитени", що за човекоподобни са и те? Продадоха България за колония на ФАЩ, с губернатор на козяк.

Отговори
8 12
Гарване, изобщо не е така

Гарване, изобщо не е така

09.12.2023 | 13:01

Майданът си беше вътрешна работа, като нашите протести, но в украински стил. Путин обаче се възползва от хаоса и отхапа Крим и Донбас. И когато Светът криво ляво го преглътна, защото нямаше интерес да си разваля отношенията с Русия, Путин взе, че започна и тази война. Война без полза за Русия, налудничава, за която няма гаранции, че не би продължила и с други страни.

Отговори
12 15
Дрън та пляс

Дрън та пляс

09.12.2023 | 13:43

Пишеш явни глупотевини. ФАЩ се хвалеха, че са изхарчили $5 милЯрда за подготовката на Майдана. И какво правеше Нуланд там? Раздаваше курабийки и не само. А след това подгониха рускоговорящите, забраниха руския език и това беше причината Донбас да грабне оръжието. А Крим с референдум се присъедини към РФ. При това, става дума за руски земи от векове. Аре бегай да се трудиш некъде другаде. Оди да поддържаш дървеняка Магаренко, който още е на заплата към Киевската хунта.

Отговори
10 9
Спазвай добрия тон, не е толкова трудно

Спазвай добрия тон, не е толкова трудно

09.12.2023 | 13:59

САЩ може и да са имали интерес да привлекат Украйна и дори да я вкарат в НАТО, но това не е основание за война. Ами Русия също да я беше привлякла. Иначе Кремъл не беше в конфликт с натовските Германия, Франция, Италия, Турция, Унгария.

Отговори
9 7
САМО ИСТИНАТА

САМО ИСТИНАТА

09.12.2023 | 12:43

*марица* - филиал на *имиСентър*!?!

Отговори
8 0
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

09.12.2023 | 12:31

От 2014 г. след Майдана урките тръгнаха срещу Русия. С какъв акъл урките се бият със своите съседи, от които няма как да избягат? И това е за интересите на наглосаксите, които винаги са мразели и ненавиждали славянството. Идеален случай славяни да се избиват взаимно. Какво спечели 404, че навън избягаха над 15 милиона, а на гробищата цъфнаха още стотици хиляди нови гробове? А ФАЩ си пробутват оръжието на всички малоумници, такива като нас, които си ПОДАРЯВАТ оръжията, а после купуват на баснословни цени и със 100% предплащане некви си стари боклуци. Само бизнес, нищо лично, нъл тъй?

Отговори
13 18
Бате Гойко

Бате Гойко

09.12.2023 | 19:54

Няма да се кланям на фашизираните националисти от Москва! Живеем в 21-ви век, всички различия могат да се разрешат с дипломация, а не с война!!! Не може обаче да налагаш своята воля в друга държава, а Кремъл упражнява диктат в друга държава поради липса на дипломати! В управлението на Русия винаги е бил и продължава да бъде налаган диктат, независимо по кое време, и независимо под каква форма. С една дума те никога не са имали развито демократично общество. Не се кланям на такова първобитно общество управлявано от неандерталци!!!

Отговори
5 3
Юрката

Юрката

09.12.2023 | 12:00

Епицентър.бг .....Мисля, че това е достатъчно ясно!

Отговори
11 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?