Следвайте ни

Полша внася медици от Украйна и Беларус, а България от Русия и Иран

viber icon

Петима лекари от Украйна и Беларус ще практикуват професията си в Полша. До вноса на медицински кадри се стига, защото страната изпитва недостиг на персонал в здравния сектор. Те могат да се трудят в прибалтийската държава до 5 години, информират от здравното министерство на Полша. За сравнение у нас от началото на ковид кризата са внесени 6 медицински служители от Украйна, Русия и Иран, като само един от тях е лекар. Останалите са дентални медици и техник медицинска техника.

Лицензиите на лекарите, които ще отидат в Полша, са издадени съгласно приети в края на миналата година промени в законодателството за признаването на лекарски права на граждани от страни извън ЕС. Медицински сдружения изразиха опасения, че опростената процедура не позволява достатъчна проверка на професионалната квалификация и езиковите умения на кандидатите.

На опасенията министърът на здравеопазването Адам Неджелски отговори, че новите процедури гарантират "познанията и образованието" на лекарите. Той добави, че в министерството са постъпили още няколко десетки заявления от лекари извън ЕС.

През 2017 г. Полша е имала най-малък брой (238) правоспособни лекари на 100 хиляди души население в сравнение с държавите от ЕС, сочат данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Недостигът на лекари, сестри и друг медицински персонал се усеща особено силно при последната вълна от коронавирусната пандемия.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай