49

Полша подкрепи транзита на украинско зърно към азиатски и африкански страни

Полският президент Анджей Дуда заяви, че въпреки въвеждането на забрана за внос на украинско зърно, властите са готови да осигурят транзит на доставки на селскостопански продукти от Украйна за азиатски и африкански страни.

"Смятам решението на полското правителство да запази забраната за продажба на украинско зърно на полския пазар за правилно. От друга страна, съм абсолютно убеден, че трябва да се направи всичко възможно, за да се увеличи максимално транзитът", заяви полският лидер пред телевизионния канал TVP.

Според Анджей Дуда са подготвени транзитни коридори, които могат да се използват за износ на украинско зърно през територията на Полша. По този начин, каза президентът, доставките ще бъдат насочени към местата, "където наистина са необходими".

Ембаргото на Европейската комисия върху доставките на украинско зърно за Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България беше в сила от април тази година до 15 септември. То беше наложено поради протестите на местните земеделски производители, които загубиха печалби.

През септември ЕК отказа да удължи ембаргото. Наред с други държави Полша наложи забрана на национално равнище. Украйна разкритикува решението и подаде жалба в Световната търговска организация. На 21 септември украинското министерство на земеделието заяви, че търси взаимноизгодно решение с полските власти относно износа на зърно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?