2374
Следвайте ни

Полша издаде инструкции кога е легален абортът, поляците гневни

viber icon

Здравното министерство в Полша публикува инструкции за лекари, в които се потвърждава, че е легално да бъде прекратена бременност, ако здравето или животът на жената са в опасност, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че инструкциите са публикувани на фона на привидното объркване заради нови ограничения в закона за абортите в страната.

Документът, отнасящ се за акушер-гинеколозите, е реакция на смъртта в болница на 30-годишна майка, страдаща от здравословни усложнения, в 22-ата седмица на бременността си. Жената почина през септември, но смъртта й стана обществено достояние този месец.

Според семейството й и адвокат лекарите в болницата в град Пшчина не са прекратили бременността й въпреки факта, че нямало достатъчно околоплодна течност за оцеляването на плода. Лекарите са отстранени от работа и тече прокурорско разследване.

Разгневени поляци организираха огромни общонационални протести през уикенда и посочиха ограничаващия правата полски закон за абортите като причина за смъртта на жената. Според активисти за правата на жените той възпрепятства лекарите в католическата държава.

Министерството подчерта, че е законно да бъде прекратена бременност, когато е застрашено здравето на жената и още повече, в случай че е застрашен животът й. То даде и насоки в случай на преждевременна загуба на околоплодна течност.

"Трябва да бъде ясно подчертано, че лекарите не бива да се страхуват да взимат очевидни решения, произтичащи от опита и медицинските познания, с които разполагат", каза министерството.

Допреди година на жените в Полша беше разрешен аборт в три случая: ако бременността е вследствие на престъпление като изнасилване, ако здравето или животът на жената са застрашени или в случай на непоправими дефекти на плода.

Разрешението в последния случай беше премахнато преди година, когато Конституционният съд отсъди, че то е противозаконно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?