49
Следвайте ни

Половината вестници в Турция фалираха за 5 години

Издателите са силно засегнати от спада на лирата: Не можем да печатаме книги

viber icon

Стойността на турската лира падна до исторически ниски нива, а с нея дойде и драстично покачване на цената на хартията. Издателите на вестници и книги в страната изпитват затруднения и много от ключовите играчи в индустрията се страхуват за бъдещето си, ако валутата продължи да губи стойността си.

Някои вестници и издателства на книги вече трябваше да съкратят производството и тиражите, за да се справят с покачването на цените. Лирата загуби над 30% от стойността си от началото на годината. Сега тя се обезцени до близо 14 за долар и над 15 лири за евро. 

Цената на хартията, използвана за отпечатване на корици на книги, се е повишила със 100%, казват експерти от индустрията.  Цената на консумативите за печат на вестници също скочи драстично. 

От 2005 г. турската издателска индустрия внася хартия от чужбина и е изключително уязвима към нестабилността на обменните курсове. През 2018 г. един тон хартия се увеличи от 750 на 900 евро, докато един тон вестникарска хартия почти се удвои от 450 на 800 евро. В резултат на тези увеличения много местни турски издателства бяха принудени да затворят. 

Според Кенан Кочатюрк, президент на Турската асоциация на издателите, "при сегашното покачване на цените, издателите отново са принудени да преразгледат своите печатни планове заради поскъпването. Издателите са в шок. Цените на хартията са се увеличили средно с 60-70%", каза той. 

Кочатюрк заяви, че издателите са поискали от правителството подкрепа или под формата на директна подкрепа за сектора, или субсидии за вносната хартия, но безуспешно. Издателите бяха принудени да вдигнат цените на книгите, което предизвика гнева на читателите. 

Елиф Аккая, президент на турската кооперация на издателите, каза, „Постоянните колебания на валутата са голям удар за издателския свят. Читателят няма да може да купува, а издателят няма да може да продава“.

Народният представител от водещата опозизионна Републиканска народна партия (РНП) Утку Чакърозер заяви, че тенденцията за закриване на издания е започнала от последните няколко години. „Броят на вестниците, който беше 1800, намаля до 900 през последните пет години. А сега в следствие на високия курс и останалите ще загинат." допълни той.

Друга съществена причина за закриването на много класически издания е и новата тенденция на дигитализация и онлайн издания, които станаха още по-популярни по времена Covid-19 пандемията. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?