71

Половин милион сирийци се завърнаха в страната си

Строителството на жилища продължава на 259 различни места в Северна Сирия, каза турският вътрешен министър

Броят на сирийците, които са върнали страната си от 2016 г., надхвърли половин милион, заяви турският вътрешен министър. Тенденцията за завръщане по родните места на бежанците се засилва със всеки изминал ден.

 

След антитерористичните операции на Турция през границата ѝ в Северна Сирия, създаването на безопасни зони и устойчиви обществени услуги, особено за образование и здравеопазване, направиха възможно завръщането на сирийците.

 

От 2016 г. Анкара стартира три успешни антитерористични операции през границата си в Северна Сирия, за да предотврати образуването на терористичен коридор и да даде възможност за мирно заселване на жителите: Щита на Ефрат (2016 г.), Маслинова клонка (2018 г.) и Мирна Пролет (2019).

 

На събитие по повод проектите на Турция за изграждане на нови жилища в Идлиб, Сюлейман Сойлу отбеляза, че 503 350 сирийци са се завърнали в страната си след операцията "Щита на Ефрат".

 

Министърът съобщи, че проектите за къщи продължават на 259 различни места в Северна Сирия, като до момента е завършено строителството на близо 60 000 жилища.

 

Сирия е въвлечена в гражданска война от началото на 2011 г., когато режимът на Башар ал Асад разби продемократичните протести с неочаквана бруталност.

 

Според официалните данни на ООН над 350 000 души са загубили живота си в конфликта, но правозащитните групи оценяват броя на загиналите между 500 000-600 000.

 

Над 14 милиона трябваше да напуснат домовете си, като станаха бежанци или вътрешно разселени, според ЕС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?