Следвайте ни

Политолози: И при Байдън Анкара ще опита да играе и с Русия, и със САЩ

viber icon

Остават по-малко от два месеца за голямата смяна във Вашингтон. Избраният президент Джо Байдън трябва да заеме мястото си в Овалния кабинет на 20 януари, а политиката на САЩ се очаква да се промени значително, след като президентът Доналд Тръмп напусне.


Редица хора в Турция се вълнуват, как ще се отрази тази трансформация на отношенията между Турция и САЩ. 


Тръмп и президентът Реджеп Тайип Ердоган са имали много близки лични отношения, въпреки няколко големи проблема и пречки. 


Експерти от Анкара, близки до управляващата партия, очакват при Байдън външната политика на САЩ да се върне на по-институционална основа. Той вероятно ще бъде по-отворен за общуване със света и по-позитивен към имигрантите.


Въпреки очакванията двустранните отношения да се влошат при новата американска администрация, турските политически експерти вярват, че Байдън е опитен политик, който ще види, че работата с партньор като Турция е изключително важна за САЩ в този регион. Двете страни имат дълга история на стабилно партньорство, а Турция е много силен член на НАТО.  Ето защо е твърде вероятно, двете страни да успеят да намерят общ език.


САЩ под управлението на Байдън също ще се отрази и върху глобалната политика. В този контекст балансът на властта може да се промени в Близкия изток, Азия и Европа.


С председателството на Байдън глобализмът отново ще е водещ и САЩ ще провеждат по-активни политики в света, което може да накара Русия да се чувства по-застрашена.


Например, нов диалог с Иран може да започне отново, както започна по време на мандата на бившия президент Барак Обама. 

Вашингтон, се очаква от догодина да се противопостави по решително на Москва, докато Русия определено ще се опита да укрепи още повече отношенията си с Турция.


Това ще даде на Анкара по-важна роля в региона, споделят турските политолози, тъй като тя ще бъде ключовият участник в създаването на баланс. Турция е единствената държава, която има отношения и с Русия,  и със САЩ, ала може да държи дистанция от тях едновременно.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?