3906

"Политико": Украйна пред огромен риск от колапс на фронтовата линия

Последните изказвания на бизнесмена Илон Мъск относно войната в Украйна предизвикаха скърцане със зъби, тъй като той предупреди, че макар Москва да няма "никакъв шанс" да завладее цяла Украйна, "колкото по-дълго продължава войната, толкова повече територии ще печели Русия, докато не стигне Днепър, който е труден за преодоляване".

"Ако обаче войната продължи достатъчно дълго, ще падне и Одеса", предупреди той.

С историята си на призиви към Украйна да се съгласи на териториални отстъпки - и с противопоставянето си на пакета от военна помощ на САЩ на стойност 60 млрд. долара, който закъса на Капитолийския хълм в резултат на партийни спорове - Мъск най-малкото не е сред любимите коментатори на Украйна. И забележките му получиха предвидим отпор, пише dir.bg.

Но прогнозата на милиардера предприемач всъщност не се различава кой знае колко от страшните предупреждения, които украинският президент Володимир Зеленски отправи през последните няколко дни. Според Зеленски, ако спреният многомилиарден пакет не бъде одобрен скоро, силите му ще трябва "да се отдръпват назад, да отстъпват, стъпка по стъпка, с малки крачки". Той също така предупреди, че някои големи градове могат да бъдат изложени на риск от падане.

Очевидно е, че предупрежденията на Зеленски са част от широкообхватни дипломатически усилия за отпускане на военна помощ, от която силите му толкова отчаяно се нуждаят и която им липсва от месеци - от 155-милиметрови артилерийски снаряди до системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и дронове. Но тъжната истина е, че дори пакетът да бъде одобрен от Конгреса на САЩ, масираното снабдяване може да се окаже недостатъчно, за да се предотврати голямо разпадане на бойното поле.

А подобен неуспех, особено в разгара на предизборните кампании в Америка и Европа, може много добре да съживи натиска на Запада за преговори, които очевидно биха били в полза на Русия, оставяйки Кремъл свободен да възобнови конфликта в бъдещ момент по свой избор.

По същество сега всичко зависи от това къде Русия ще реши да насочи силите си в офанзивата, която се очаква да започне това лято. В рамките на предварителната офанзива - простираща се от Харков и Суми на север до Одеса на юг - ракетните удари и ударите с дронове от страна на Русия значително нараснаха през последните седмици, насочвайки се към инфраструктурата и затруднявайки предположенията за това, къде ще бъде съсредоточен основният й натиск.

Според високопоставени украински военни, служили при генерал Валерий Залужни - главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна до смяната му през февруари - военната картина е мрачна.

Офицерите заявиха, че има голям риск фронтовите линии да се сринат, независимо от това къде руските генерали решат да съсредоточат настъплението си. Освен това, благодарение на много по-голямото си числено превъзходство и управляемите въздушни бомби, които разбиват украинските позиции от седмици насам, Русия вероятно ще успее да "проникне във фронтовата линия и да я разбие в някои части", казват те, като говорят при условие за анонимност, за да говорят свободно.

"Сега нищо не може да помогне на Украйна, защото няма сериозни технологии, които да са в състояние да компенсират голямата маса войски, които Русия вероятно ще хвърли срещу нас. Ние не разполагаме с тези технологии, а Западът също не разполага с тях в достатъчен брой", заяви пред "Политико" един от високопоставените военни източници.

Според него единствено украинската смелост и устойчивост, както и грешките на руските командири могат да променят мрачната динамика. Грешки като тази, допусната в събота, когато Русия предприе една от най-големите танкови атаки срещу украинските позиции от началото на пълномащабното си нахлуване, само за да атакува линиите на 25-та украинска бригада, която извади от строя десетина танка и 8 бойни машини на пехотата - една трета от числеността на колоната.

Високопоставените украински офицери обаче напомниха, че да се разчита на руските грешки не е стратегия, и изразиха горчивина от грешните стъпки, които според тях са спънали украинската съпротива от самото начало - грешки, допуснати както от Запада, така и от Украйна. Те също така бяха язвителни по отношение на забавянето на Запада, като заявиха, че доставките и оръжейните системи са дошли твърде късно и в недостатъчно количество, за да променят ситуацията.

"Залужни наричаше това "Война на един шанс" - казва един от офицерите. "Под това той разбираше, че оръжейните системи много бързо стават излишни, защото руснаците бързо им противодействат. Например ние използвахме успешно крилатите ракети Storm Shadow и SCALP [доставени от Великобритания и Франция] - но само за кратко време. Руснаците винаги се учат. Те не ни дават втори шанс. И успяват в това. Не вярвайте на шумотевицата за това, че те просто хвърлят войниците в месомелачката, за да бъдат избити. Те правят и това, разбира се - максимизират още повече въздействието на численото си превъзходство - но също така се учат и усъвършенстват", добави той.

Офицерите казаха, че преносимите противотанковите системи, доставени от Великобритания и САЩ през първите седмици на инвазията, са дошли навреме и са им помогнали да спасят Киев - както и леките многоцелеви ракетни системи HIMARS, които са били използвани с много ефективно и са им позволили да изтласкат Русия от Херсон през ноември 2022 г.

"Но често просто не получаваме оръжейните системи в момента, в който се нуждаем от тях - те идват, когато вече не са актуални", каза друг висш офицер, като даде пример с изтребителите F-16. Очаква се около дузина F-16 да бъдат въведени в експлоатация това лято, след като приключи основното обучение на пилотите. "Всяко оръжие си има свой собствен подходящ момент. F-16 бяха необходими през 2023 г.; те няма да са подходящи за 2024 г.", каза той.

И това е така, защото, според този офицер, Русия е готова да им противодейства: "През последните няколко месеца започнахме да забелязваме, че руснаците изстрелват ракети от Джанкой в Северен Крим, но без взривни бойни глави. Не можехме да разберем какво правят, а после разбрахме: Те са за определяне на обсега", казва той. Офицерът обясни, че Русия е изчислявала къде е най-добре да разположи своите ракетни и радарни системи С-400, за да увеличи максимално площта, която могат да покрият срещу F-16, като ги държат далеч от фронтовата линия и логистичните центрове на Русия.

Офицерите също така казват, че сега се нуждаят от по-основни конвенционални оръжия, както и от дронове. "Нуждаем се от гаубици и снаряди, стотици хиляди снаряди и ракети", казва един от тях, като изчисли, че Украйна се нуждае от 4 милиона снаряда и 2 милиона дрона. "През цялото време казвахме на западните партньори, че имаме боен опит, имаме разбиране за тази война на бойното поле. Те разполагат с ресурсите и трябва да ни дадат това, от което се нуждаем", добави той.

Европа от своя страна се опитва да помогне на Украйна да компенсира огромния си недостатък в артилерийските снаряди. И в тази връзка предложената от Чехия покупка на едро на артилерийски боеприпаси може да доведе до това, че Украйна да разполага с общо около 1,5 млн. снаряда от ЕС и извън него на стойност 3,3 млрд. долара - но това все още не е достатъчно за нуждите ѝ.

Офицерите подчертават, че им трябват и много, много повече хора. В момента страната не разполага с достатъчно хора на фронтовата линия и това задълбочава проблема с недостатъчната подкрепа от страна на Запада.

Въпреки това Украйна все още не е дала старт за набиране на войници преди очаквания руски натиск, тъй като властите се притесняват от политическите последици, които биха могли да донесат мобилизационните мерки на фона на отказа от наборна служба и бягството от военна повинност. Залужни вече публично призова за мобилизация на повече войници още през декември, оценявайки, че Украйна се нуждае от поне още 500 000 души. Оттогава насам въпросът за наборната служба се върти напред-назад.

Миналата седмица генерал Олександър Сирски - наследникът на Залужни - внезапно обяви, че Украйна може би не се нуждае от толкова много нови войници. След преглед на ресурсите броят им е "значително намален" и "очакваме, че ще разполагаме с достатъчно хора, способни да защитават родината си", заяви той пред информационната агенция "Укринформ". "Говоря не само за мобилизираните, но и за доброволните бойци", каза той.

Планът е възможно най-много униформени служители и такива, които не изпълняват бойни функции, да бъдат прехвърлени на фронтовата линия след интензивно три- до четиримесечно обучение. Но висшите офицери смятат, че Сирски греши и "се поддава на натиска на политиците". След това, във вторник, Зеленски подписа някои допълнителни части към стария закон за мобилизацията, с които се затягат правните изисквания към украинските мъже в наборна възраст да регистрират данните си и се намалява минималната възраст за призоваване от 27 на 25 години. Но в Украйна това се разглежда само като кърпене на дупки.

"Имаме не само военна криза - имаме и политическа криза", казва един от офицерите. Докато Украйна се пази от голяма мобилизация, "Русия сега събира ресурси и ще бъде готова да предприеме голяма атака около август, а може би и по-рано".

Така че Мъск може би все пак не е твърде далеч от истината.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?