3906

"Политико": Шолц няма да се откаже от сътрудничеството с Китай въпреки САЩ

Германският канцлер Олаф Шолц ще запази икономическото сътрудничество с Китай въпреки желанието на САЩ да се сведе до минимум взаимодействието между Берлин и Пекин, посочва "Политико" в материал със заглавие "Защо германският лидер Шолц се прекланя пред китайския дракон".

Според медията "Шолц се нуждае от Китай", защото в настоящата ситуация, когато германската икономика "изпитва затруднения", канцлерът "не може да си позволи да разруши бизнес връзките между Берлин и Пекин". В същото време, според "Политико", Шолц трябва да игнорира натиска, оказван върху него от Съединените щати, защото "той не е готов да жертва просперитета на [страната си] <...> заради интересите в областта на сигурността на Вашингтон или дори на Европейския съюз".

Изданието отбелязва, че Китай е "опора на германския глобален бизнес". По-специално, именно в Китай се извършват около 50% от световните продажби на автомобили на "Фолксваген", един от най-големите германски автомобилни концерни.

 Както посочва "Политико", в момента германската икономика е изправена пред цял набор от проблеми – "от недостиг на квалифицирана работна ръка до прекомерни регулации". Икономистите и Международният валутен фонд (МВФ) прогнозират, че германската икономика ще продължи да бъде в застой след разочароващата 2023 година.

По-рано говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт съобщи, че Шолц ще пътува до Китай на 13 април и на 16 април ще проведе разговори с китайския президент Си Цзинпин и премиера Ли Къцян в Пекин, съобщи ТАСС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?