3906

"Политико": Новата политическа игра в Брюксел: Живот след Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия наистина все още е категоричен фаворит за втори мандат начело на изпълнителната власт на ЕС, но тя вече не е сигурен кандидат за още пет години, пише dir.bg.

Това означава, че в Брюксел се играе нова вълнуваща игра (предимно от политици, дипломати и служители, които критикуват шефката на Комисията, но и вие можете да се включите) за това кой би могъл да получи поста, ако не фон дер Лайен?

По-долу са посочени кандидатите, които се спрягат или като реални алтернативи, или като начин да се окаже натиск върху фон дер Лайен, за да се постигнат отстъпки от нея.

В този списък не са включени ... водещите кандидати на политическите партии, които се конкурират с фон дер Лайен. Независимо от т.нар. процес на търсене на Spitzenkandidaten, Европейската народна партия едва ли ще се откаже от председателството на Комисията, ако остане най-голямата политическа сила в Брюксел.

Марио Драги

Снимка: Roberto Monaldo/LaPresse via AP/БТА

Защо? 76-годишният Драги ръководеше широка италианска коалиция до разпадането ѝ през 2022 г. и името му често се споменава, когато се освободят международни ръководни постове. Досега бившият италиански министър-председател и президент на Европейската централна банка е свързван най-вече с поста председател на Европейския съвет (когато Шарл Мишел напусне).

Драги вече се върна в центъра на политиката на ЕС, работейки по официален план на Брюксел за повишаване на конкурентоспособността на блока, който ще представи непосредствено след изборите за ЕС, когато европейските лидери ще се пазарят за висшите постове в блока. Освен това той е близък с френския президент Еманюел Макрон.

Защо не? Италианецът няма ясна политическа принадлежност, а е трудно да се разбере защо ЕНП би предала влиятелния пост на председател на Комисията на човек без ясна политическа лоялност.

Шансове да замени фон дер Лайен: 2 от 5

Роберта Мецола

Снимка: БТА/АР

Защо? Както беше посочено по-горе, ЕНП едва ли ще се откаже от ръководството на Комисията през следващия мандат. Въпреки това, ако фон дер Лайен не получи необходимата подкрепа, другата водеща кандидатка на ЕНП може да изплува на повърхността.

Като председател на Европейския парламент Мецола успява да остане над политическата сцена - тактика, която преди това ѝ помогна да си осигури сегашния пост. В същото време тя показа лидерство във външната политика и беше първият лидер на ЕС, който посети Киев след руската инвазия през февруари 2022 г. Произхождаща от Малта, Мецола може да се окаже печеливша за Южна Европа при разпределянето на висшите постове. В публикация в Инстаграм от миналата седмица Мецола е видяна да се прегръща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и полския министър-председател Доналд Туск - намек, че каквато и да е работата, тя има подкрепа на високи места.

Защо не? Малта е най-малката държава в ЕС както по площ, така и по население. Освен това Мецола няма никакъв управленски опит, дори в родната си страна. Консервативното ѝ отношение към абортите беше използвано срещу нея в началото на председателството ѝ на законодателния орган на ЕС.

Шансове да замени фон дер Лайен: 2 от 5

Кристин Лагард

Снимка: AP/БТА

Защо? Защото е французойка.

Нежеланието на Макрон да подкрепи фон дер Лайен за висшия пост поставя очевиден въпрос: След пет години германско управление и още по-дълъг период, в който германци или австрийци заемаха ключовия пост на ръководител на персонала на председателя на Комисията, иска ли Макрон французин да ръководи Комисията? Като бивш министър на финансите и настоящ президент на Европейската централна банка Лагард ще отговори на въпроса за опита на висшия ръководен пост, а и има допълнителното предимство, че е жена.

Защо не? Защото е французойка. (Също така: тя не е много популярна сред собствените си служители.)

Няма индикации, че Лагард би желала да напусне ЕЦБ преди края на осемгодишния си мандат, нито дори че Елисейският дворец сериозно обмисля да предложи името ѝ. Откакто е напуснала МВФ, името на Лагард се появява по време на почти всяко пренареждане на френското правителство като възможен министър. Plus ça change...

Шансове да замени фон дер Лайен: 1 от 5

Клаус Йоханис

Снимка: БТА

Защо? Румънският президент е смятан за твърда ръка и е любимец на европейските лидери, особено на консерваторите. И Макрон, и германският канцлер Олаф Шолц го похвалиха за това, че е запазил страната си в прозападния и проевропейския лагер след нахлуването на Русия в Украйна - което не може да се каже за Унгария, Словакия или България. За разлика от Полша, Румъния също така стриктно спазва правилата на единния пазар на ЕС и не налага едностранно ограничения върху украинското зърно - което затвърждава репутацията на Йоханис като член на проевропейския отбор.

Мнозина твърдят, че е време източноевропеец да оглави ЕС. Ако това е така, немскоговорящият Йоханис е в добра позиция, тъй като произхожда от същото политическо семейство на ЕНП като фон дер Лайен. Решението на ЕНП да проведе своя изборен конгрес в Букурещ също свидетелства за неговия авторитет сред консервативните лидери на групата.

Тъй като вторият му мандат приключва през декември, Йоханис си търси висша международна работа. Миналия месец той се съгласи да се кандидатира за следващ ръководител на НАТО, но това ще бъде трудна битка предвид широката подкрепа за холандския премиер Марк Рюте.

Защо не? Опитът на Йоханис в последния момент да открадне лидерската роля в НАТО от Рюте подразни някои западноевропейски държави.

Шансове да замени фон дер Лайен: 3 от 5

Андрей Пленкович

Снимка: БТА/AP

Защо? Хърватският министър-председател Андрей Пленкович също е от ЕНП и както и в случая с Йоханис, неговото назначение би отговорило на нарастващите призиви Източна Европа да получи висш пост. Изборът на хърватин за председател на Комисията би бил положителен сигнал и за амбициозните членове на ЕС (Хърватия е най-новият член в ЕС). Изненадващото изявление на Пленкович, че ще оглави листата с кандидати за евродепутати на управляващата в Хърватия партия HDZ, накара някои да заподозрат, че той иска да изостави вътрешната политика. Опитът му като министър-председател от 2016 г. насам със сигурност му е осигурил авторитет и възможности за контакти с колегите му европейски лидери.

Защо не? Пленкович отхвърли слуховете, че би могъл да замени фон дер Лайен, което, разбира се, може да се разглежда като добра индикация, че той се интересува от работата.

Шансове да замени фон дер Лайен: 3 от 5

Тиери Бретон

Снимка: БТА

Защо? Той е французин. Миналата година Бретон заяви пред "Политико", че е бил кандидат по "план Б" за поста европейски комисар през 2019 г. (той получи поста едва след като първият избор - Силви Гулар - беше отстранена по време на изслушванията в Парламента). Той категорично намекна, че е отворен отново да стане "План Б", ако кандидатурата на фон дер Лайен не се осъществи. Като бивш френски министър на финансите Бретон има опит на висши ръководни длъжности и въпреки че не е от ЕНП, той клони към консервативната партия. Опитът му като бивш главен изпълнителен директор, който върна индустриалната политика в дневния ред на Комисията, му позволява да твърди, че трябва да ръководи изпълнителен орган на ЕС, който ще бъде много по-фокусиран върху конкурентоспособността.

Бретон се превърна и в най-известния критик на фон дер Лайен в брюкселския балон. В нашумял туит след номинирането ѝ за водещ кандидат на ЕНП Бретон отбеляза, че шефката на Комисията няма точно единодушна подкрепа в ЕНП за втори мандат. Той също така беше част от групата комисари, които критикуваха избора ѝ на Маркус Пипер за пратеник на Комисията по въпросите на МСП. И докато високопоставен френски служител заяви пред "Политико", че Макрон е бил "бесен" заради туита за фон дер Лайен, други френски служители впоследствие заявиха, че президентът все пак не е бил толкова разтревожен.

Защо не? Бретон има може би повече врагове, отколкото приятели във висшите кръгове на ЕС, включително в Комисията и сред много държави от ЕС, като мнозина поставят под въпрос постиженията му. Безсрамното му самоизтъкване и репутацията му на говорител, преди да е постигнал резултати, подразниха колегите му от Комисията - най-вече шефката на Комисията по конкуренцията Маргрете Вестагер, но също и много от служителите и държавните служители, с които той трябваше да работи.

В една злобна (и анонимна!) статия, публикувана във френското издание Atlantico, Бретон беше описан като "най-лошия френски комисар от 30 години насам", което подсказва, че той има съперници, решени да го подкопаят. Освен това той не е член на ЕНП, а споровете около работата му като ръководител на френската технологична компания Atos се разглеждат като сериозен проблем за евентуалното му утвърждаване от Европейския парламент.

Шансове да замени фон дер Лайен: 1 от 5

 

Защо? Продължителните пазарлъци между политическите групировки за висшите европейски постове след изборите за Европейски парламент винаги са пълни с изненади. Още през 2019 г. никой не би заложил на това, че фон дер Лайен ще стане председател на Комисията; Брюксел може да бъде изненадан от кандидат, за когото никога не е чувал или срещал.

Защо не? Нямаме представа кой може да е той (иначе нямаше да е изненада).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Да си ходи

Да си ходи

01.05.2024 | 16:41

Лайнерката осра Европ а

Отговори
1 0
Хазар

Хазар

25.04.2024 | 17:57

И този мандат беше страшен,какъв ли ще е следващият?Кака да си оди вече у фон лайняното имение!

Отговори
2 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?