Следвайте ни

Политик получи ефективна присъда в Словакия

viber icon
Лидерът на крайнодясната партия в словашкия парламент беше осъден за незаконна употреба на неонацистки символи на четири години и четири месеца затвор, предаде БГНЕС.
 
Мариан Котлеба, ръководител на Народната партия „Нашата Словакия“, беше изправен пред съда, след като връчи на три бедни семейства чекове за 1 488 евро през 2017 г. Числото 1 488 има символично значение за неонацистите и защитниците на върховенството на бялата раса.
 
Котлеба се призна за невинен и може да обжалва присъдата, издадена от Специализирания наказателен съд в Пезинок. Върховният съд на страната ще вземе решение по неговото обжалване.
 
Крайнодясната Народна партия „Нашата Словакия“, чиито членове използват нацистки поздрави и искат Словакия да излезе от Европейския съюз и НАТО, стана четвъртата най-популярна партия в страната на парламентарните избори през февруари с 8% подкрепа. Тя има 17 места в 150-местния словашки парламент и две места в Европейския парламент.

 

Котлеба и членовете на неговата партия открито подкрепят идеята за нацистка марионетка, каквато Словакия е била по време на Втората световна война.

Миналата година Върховният съд отхвърли искането на главния прокурор на страната за забрана на партията на Котлеба. В искането си Яромир Чизнар заяви, че Народната партия „Нашата Словакия“ е екстремистка група, чиято дейност нарушава конституцията на страната и целта й е да унищожи демократичната система. Но съдът реши, че главният прокурор не е предоставил достатъчно доказателства за забраната.
 
Партията влезе за първи път в парламента на общите избори през 2016 г. с антимигрантска платформа.

42-годишният шеф на партията Мариан Котлеба е известен с това, че преди да влезе в парламента, е водил улични маршове с членове, облечени в черни неонацистки униформи. Той без успех участва в президентските избори през тази година, на които спечели 10,4% от подадените гласове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Антилевак

Антилевак

14.10.2020 | 02:19

Като толкова ви е страх и мразите неонацизма, добре дошли в прогресивния либерастки мулти-култи рай, с всичките му екстри - разврат, извращения, педофилия, отричане на семейните ценности и моралът като цяло. Много скоро, в резултат от това, Европа ще се превърне в афро-ислямска помийна яма и децата ви ще ви проклинат, че не сте направили нищо по въпроса. Но, важното е да не сме фашисти... Всеки получава точно това, което сам си търси.

Отговори
0 1
У нас - невъзможно!

У нас - невъзможно!

13.10.2020 | 15:36

Такова нещо у нас никога няма как да се случи!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?