49

Politico: Добре дошли в България! Тук войната в Украйна е по вина на НАТО

„Добре дошли в България, където войната в Украйна е по вина на НАТО. “

Така е озаглавена статия в авторитетното издание Politico. Тя е посветена на на кремълската пропаганда у нас.

НАТО е виновно за провокирането на „специалната военна операция“, както Владимир Путин нарече инвазията си в Украйна. Вашингтон помогна на Киев да построи тайни лаборатории за биологични оръжия. Украйна е защитавана от нацистите и светът подкрепя усилията на Москва да освободи страната от фашисткия режим. 

Тези фалшиви наративи и теории на конспирацията, предназначени за засилване на подкрепата за войната на Путин, могат да бъдат очаквани вътре в Русия и прокремълските онлайн тролове. Но докато заплахата от фалшиви новини е глобална, България се превърна в кота нула за начина, по който такава дезинформация се разпространява предимно без проверка в ЕС, пише изданието.

Мощен поток от проруски гледни точки наводнява дебата в България за войната. Опорните точки на Кремъл се повтарят от политици, медии и експерти. В резултат агресията раздели общественото мнение, като подхрани опасенията, че че демократичните ценности са под заплаха в най-бедната страна в ЕС.

„Години наред България бе обект на систематична дезинформационна кампания. И сега тези усилия дават резултати. Някои българи недвусмислено вярват на теориите на конспирацията и изгубиха доверие в традиционните медии“, казва Горан Георгиев от Центъра за изследване на демокрацията.

В очите на Запада примерите за конспиративните теории и проникването на пропутинските гледни точки са шокиращи. Малко след като Русия нахлу в Украйна, премиерът Кирил Петков трябваше да уволни своя министър на отбраната - Стефан Янев, който възприе евфемизма на Путин и нарече „специална операция“ незаконната агресия.

Също така популярни личности и медии разпространяват проруска пропаганда отвсякъде. Прокремълският руски таблоид „Комсомолская правда“ нарече нацисти украинските войници, защитавали завода „Азовстал“ в Мариупол. Статията бе преведена и препечатана от българския таблоид „Труд“ – популярен вестник, симпатизиращ на Москва.

Според публикацията по телата на предалите се украински войници били татуирани свастики и цитати на Хитлер. Това бе представено като доказателство, че Путин имал правото да нападне Украйна. Изданието папагалски повтори опроверганите вече твърдения, че украинската армия е съставена от фашисти.

Тази статия обаче привлече вниманието на българския журналист и тв водещ Мартин Карбовски, който я сподели с 530 000 последователи във фейсбук. Той е една от най-популярните личности в 7-милионна България, изтъква „Политико“.

През април един от коалиционните партньори на Кирил Петков - ИТН, номинира Карбовски за член на медйния регулатор, Съвета за електронни медии (СЕМ). Кандидатурата предизвика гнева на журналистическата гилдия и той я оттегли след часове.

Според министъра на електронното управление Божидар Божанов България дълго преди войната е систематично уязвима от руската пропаганда. Не е възможно обаче проблемът да бъде решен само със затварянето на няколко проруски медии. Така е и в цяла Източна Европа. Усилията на правителството да накара Фейсбук и другите социални мрежи да предприемат повече стъпки срещу руската пропаганда не намират отзвук.

Свободата на медиите в България е подкопавана от години, допълва „Политико“. Малкото останали независими издания се борят за оцеляване.

Само 10 на сто от българите смятат, че медиите в страната са независими, но мнозина искат да вярват в това, което четат.

Един от големите проблеми на българското общество е липсата на критично мислене. Българите повече от други вярват на фалшивите новини и манипулациите, защото не можем да различаваме дезинформацията“, заявява Велислава Попова – главен редактор на „Дневник“.
По време на пандемията теоретици на конспирацията намериха доста възприемчива аудитория в България, където броят на нежелаещите да се ваксинират е особено голям.

От COVID-19 се възползваха крайните националисти от „Възраждане“ и от маргинална партия се превърнаха в парламентарна група. Митинги на партията, на които се развяват руски знамена, бяха излъчени от руски медии и обявени за българска подкрепа за руската агресия в Украйна. Партийният лидер Костадин Костадинов има 270 000 последователи във фейсбук.

През март тръгна петиция с призив  за повече прозрачност около това как фейсбук модерира своето съдържание онлайн.

„Забелязахме интересна тенденция. Профили, които не казват нищо лошо, бяха блокирани, а такива, които са агресивни и подкрепят войната в Украйна, дори не могат да бъдат премахнати“, изтъква Мартин Осиковски – лектор по историята на медиите в Нов български университет (НБУ).
Едно от възможните обяснение според него е, че руските тролове вземат на мушка специфични профили и ги докладват масово, че уж нарушавали стандартите на социалните медии, и алгоритмите на „Фейсбук“ автоматично ги блокират.

От социалната мрежа отговарят, че се борят с пропаганда, като се консултират с българските власти. Това твърди говорител на „Мета“, компанията собственичка на Фейсбук.

Загниването обаче може да е по-дълбоко. Според Осиковски подизпълнителите за модерирането на съдържанието на „Фейсбук“ може би работят с млади, неквалифицирани и неопитни служители, които в действителност не познават добре медийната етика и вероятно самите те са повлияни от проруската пропаганда. Дори когато им докладват за постове с проруска пропаганда, те не ги смятат за проблематични.

Има обаче едно нещо, което може да промени всичко това. И то е войната, заключава „Политико“. Въпреки разпространяването на кремълската пропаганда, има знак за промяна на общественото мнение от началото на агресията. Ако рейтингът на одобрение на Путин в България е бил 32 на сто през февруари според проучване сред 1 000 души, през април той е паднал на 25 процента.

„Щом Русия започна да обстрелва украинските градове, хората инстинктивно започнаха да се съмняват в лъжите“, казва Горан Георгиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
ФЖМК

ФЖМК

13.06.2022 | 00:35

е място за промиване на мозъци! Те дори не знаят какво говорят. Факултетът им е такъв - хора, които си нямат и идея от техника, точни науки и аналитично мислене, говорят за критично мислене! През първите години на прехода затапиха устите на всичко що беше инженери - цялата техническа интелигенция, която беше изнесла най-тежката част от предходния строй на гърба си я дискредитираха и изтъкнаха на преден план философи, юристи и др. Поредните псевдоинтелектуални физиономии.

Отговори
0 0
Червенобузко и Червеноноско

Червенобузко и Червеноноско

12.06.2022 | 13:57

Поредните соросояди от соросоядската медийна империя на Червенобузко - Прокопиев, дето лапа милиони за такива статии от "Америка за България" реве че имало руски тролове, къде са, колко са, кои са? Ей така дрънкаха и за Ковида - седесарите-соросояди-демократи Червеноноско, пак политически проект на Червенобузко!

Отговори
7 5
Истината

Истината

12.06.2022 | 16:45

Типичен руски трол пита къде са руските тролове и продължава да лиже немити руски гъzове за копейки.

Отговори
2 2
до Истината

до Истината

12.06.2022 | 20:07

Нали съботрахте рублата миндил, с какво ми плащат тогава?

Отговори
0 1
Спокоен

Спокоен

12.06.2022 | 13:21

С такива медии, подчинени на кремъл, няма как да е другояче!

Отговори
5 5
Киро

Киро

12.06.2022 | 13:01

Най-простите и най-бедните били най-умни и затова обичали Русийката. Боже, боже. Вчера правителството на Финландия взе решение да строи ограда от 1300 км. по границата с Матушката ви, като преди 3 месеца почти никой там не мислеше страната да влиза в НАТО. Само Ганьо е толкова пропаднал, че не вижда, че тая война е на Путин и няма нищо общо с интересите на Русия.

Отговори
10 6
Киро

Киро

12.06.2022 | 12:58

В България е пълно с руски мекерета на които децата им работят на Запад и им пращат пари оттам, а те хвалят Путин и плюят Запада. Няма такава измет в нито една друга държава.

Отговори
9 12
Анализ на "краварското"

Анализ на "краварското"

12.06.2022 | 12:00

облъчване, което те правят на "потребителските си бройлери" , са описали.

Отговори
9 5
Филибето

Филибето

12.06.2022 | 11:59

Аман от западни просветители, които вечно ни учат как да мислим "критично". Всеки възприем света съобразно неговия мироглед, интереси и вътрешно усещане. Къде остана плурализма ?

Отговори
17 6
Истината

Истината

12.06.2022 | 16:50

Тихо!! Филибето се опитва да “мисли”. Но май не се получава. Защо ли? Ами защото куха глава не може да мисли. Това е в основите на плурализма.

Отговори
2 0
Филибелия

Филибелия

12.06.2022 | 11:52

Много ли ти е смешно Путлерчо? Скоро ще ти премахнат доволната усмивчица от лицето!

Отговори
7 11
Сем

Сем

12.06.2022 | 11:43

За сметка на вас,джендъри,ние носим глава на раменете си!

Отговори
16 7
Истината

Истината

12.06.2022 | 16:52

Да Сем. Но куха!

Отговори
2 0
До авторът

До авторът

12.06.2022 | 11:41

Аз лично си мисля, че е точно обратното. Българите имат критично мислене и могат да различат фалшивите новини. Ето например тази статийка е поръчкова :) Но какво друго да очакваме от стипендианти на Фулбрайт :)

Отговори
19 9

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?