Следвайте ни

Полицията задържа стотици на първомайските протести в Истанбул СНИМКИ 

viber icon

Турската полиция е задържала 212 демонстранти след сбивания на първомайските шествия в събота на фона на комендантския час, свързан с COVID-19. Това съобщиха от кабинета на управителя на Истанбул.

Първи май е традиционно отбелязван от профсъюзи и политически групи, които се събират на площад Таксим в Истанбул, но демонстрациите там са били многократно забранявани от властите през годините.

Силите за борба с безредици и цивилни служители се опитаха да спрат синдикални лидери и други демонстранти целящи да пробият полицейските бариери и да достигнат до площад Таксим, в Истанбул. В следствие на сблъсъщите, бяха задържани десетки в района, показват видеоклипове и изображения на Ройтерс.


Според Истанбулския клон на Асоциацията на съвременните адвокати в събота са задържани около 230 души. В Анкара също е имало поне 11 ареста.


Държавната Анадолска агенция заяви, че 20 протестиращи са задържани и в западния град Измир.


Службата на областния управител в Истанбул заяви, че на някои профсъюзи е разрешено да организират посещение, в малки групи, до паметника на площада Таксим и да положат венци за отбелязване на годишния празник. Докато други, които са се "събрали незаконно" в нарушение на локдауна и са пренебрегнали призивите за разпръскване, са задържани.


В петък турските медии съобщиха, че служителите са инструктирани да не позволяват на хората да снимат или записват операции по сигурността камери и смартфони, ход който критиците нарекоха незаконен, противоконституционен и заплаха за правата на гражданите. 


В заповед на генералния директор по сигурността Мехмет Акташ заяви, че записите на действията на полицията представляват пречка за изпълнение на задълженията и са криминално престъпление съгласно Закона за полицейските задължения и отговорности.


Профсъюзът на пресата DISK заяви в Туитър, че журналистите, заснемащи първомайските събития, "са блокирани от полицията", добавяйки че "полицейско нареждане не може да предотврати" отразяване на събитие, съобщи Евронюз. 


Президентът Ердоган публикува съобщение по случай 1 май Ден на труда и солидарността. „Предприехме много важни стъпки, за да подобрим условията на труд на всички наши служители, да гарантираме, че те получават най-доброто заплащане, което заслужават, и да създадем справедлива работна среда и продължаваме да го правим. "Положихме също големи усилия, за да сведем до минимум въздействието на епидемията от коронавирус, която засяга целия свят," каза той.


Съобщение по повод 1 май направи и коалиционния партньор, Девлет Бахчели, лидер на партията на националистическото движение: "Нашата любима нация няма да позволи провокации, които превръщат деня на труда и солидарността в среда на бандитизъм и отклонения."
 
Вицепрезидентът Фуат Октай поздрави работници и работници, които „дават най-голям принос за растежа и развитието на страната ни“, в Туитър.


Вътрешният министър Сюлейман Сойлу отбеляза деня с послание. „Поздравяваме всички наши работници, които допринасят за развитието на тази страна с техните усилия“, каза той. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anatema

Anatema

01.05.2021 | 17:43

BRAVO NA ERDOGAN ! TAZI PAPLACH,SGAN,PIYANDURSKA,AMORALNA,KOMUNISTICHESKA,DOLNA,PODLA,BEZVERNA,PRODAJNA, GOTVERENSKA,TERORISTICHNA, ...TRYABVA DA SE SMAJE S JELYAZNA RAKA !

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?