49

Полицията арестува 15 заподозрени в шпионаж в полза на Израел

Турската полиция е арестувала 15 от 34-те заподозрени, обвинени в планиране на отвличания и шпиониране от името на израелската разузнавателна служба Мосад в страната, казаха източници от Анкара.

Заподозрените бяха задържани при акции в Истанбул и 7 други провинции през седмицата, като се предполага, че включва планиране на дейности, които „разузнават“ и „преследват, нападат и отвличат“ на чужди граждани, живеещи в Турция, заяви вътрешният министър Али Йерликая в публикация в X.

Полицията сне показания от заподозрените през последните 4 дни. Тези изображения бяха представени в съда след здравна проверка на задържаните коментари в турските медии.

Задържаните бяха прехвърлени в Истанбулската съдебна палата след приключване на полицейските процедури.

26 заподозрени бяха изправени пред Дежурния наказателен съд с искане да бъдат арестувани за "военен и политически шпионаж" след производството на прокуратурата.

Дежурните служители на съда са задържали и оставили в затвора 15 заподозрени. 11 заподозрени са освободени при условията на съдебен контрол. Освен това беше разкрито, че на провинциалната миграционна администрация ще бъде поверено производство по депортиране на 8 от заподозрените, които са чужди граждани.

Според обвинението, лицата се свързват с израелската разузнавателна служба, създали дистанционен оперативен екип, използвайки интернет базирани мобилни приложения. Целите на екипа включват провеждане на разузнавателна работа за техните цели и прехвърляне на средства към техните източници чрез куриери. 

От единият от заподозрените е изискано да направи видеозапис на интериора и екстериора на джамията Сюлеймание в Истанбул, в замяна на което е получил $150-200.

Източницив Анкара споменаха, че различни чуждестранни разузнавателни служби преди това са се опитвали да извършват незаконни дейности на турска територия, но без успех, подчертавайки, че на никоя чуждестранна разузнавателна служба няма да бъде позволено да се извършват подобни операции в страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Маришка простотия

Маришка простотия

08.01.2024 | 00:20

Чета и недоумявам: “Полицията сне показания от заподозрените през последните 4 дни. Тези изображения бяха представени на съда след здравна проверка на задържаните коментари в турските медии”. Абе кухи глави маришки! Кой ви държи още в редакцията?

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?