71

Покушението срещу Фицо: Кой и защо простреля премиера?

В миговете след атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо, най-логичният въпрос е: "Защо бе прострелян министър-председателят на Словакия?".

И един от най-логичните откъм предположения отговори може да дойде от политиката на Фицо след завръщането му начело на държавата за четвърти път, след като спечели изборите през есента на 2023 година, пише vesti.bg.

Фицо е един от явните привърженици на действията на руския президент Владимир Путин, като същевременно нееднократно е признавал пред медиите, че е против приемането на Украйна в редиците на НАТО.

Още в предизборната му кампания, той дойде с обещания да спре оръжията за Украйна, която определи като една от най-корумпираните страни в света. Тогава обаче така и не успя да сформира мнозинство и направи правителство с крайни националисти. 

"Влизането на Украйна в НАТО би било само основата за трета световна война. Тя не нито независима, нито суверенна държава, а е под тотално влияние и контрол на Съединените щати", коментира преди време той пред словашката обществена телевизия RTVS.

Според Фицо, единственият възможен изход в конфликта между Русия и Украйна е последните да отстъпят част от своята територия. Той подкрепи и унгарския си колега Виктор Орбан в блокирането на пакета от 50 милиарда евро (99,3 млрд.лв) помощ от Европейския съюз за Украйна.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?