Следвайте ни

Показват султански тронове за Байрама СНИМКИ

viber icon

 „Тронът Арифе“, който е използван от османските султани по време на празничната церемония, проведена в двореца в навечерието на Рамазан (Шекер) Байрама, беше изложен в салона "Реван" на двореца Топкапъ.

 „Тържествените тронове“ са сред най-великолепните парчета в колекциите на двореца Топкапъ. 

 400-годишният „Трон Арифе“, известен още като Тронът на султан Ахмед I, е бил използван от султаните предимно в церемониите, провеждани в двореца в деня преди празниците.  Датата на сътворяването на този трон се пресполага, че в периода 1603-1617.  Майсторът, направил трона е главният архитект Седефкар Мехмед Ага, който е и архитектът на Синята джамия.

Илхан Коджаман, директор на музея в двореца Топкапъ, каза, че: „в Османската империя има два важни празника.  Единият от тях беше Рамазан-байрам, а другият беше Курбан-байрам.  Празниците започват предния ден, а именно в деня "Арифе".  След като султанът осъществи обедната си молитва в джамията Агалар, този трон, който затова го наричаме „Тронът Арифе“, се поставя пред приемната и след следобедната молитва султанът сядал на него и се поздравява с хората от двореца.  Тази програма продължавала до вечерната молитва.  След това се провежда последния "ифтар" (вечеря по време на Рамадана) и на сутринта султанът отива в Света София или Синята джамия и извършва байрамска молитва.  В деня на празника след сутришната молитва, друг тържествен трон, който наричаме "Златен трон" или байрамски трон, се поставя пред централната порта в предверието на сарая, наречена "Вратата на щастието" и там започва официалният празник. 

Давайки информация за характеристиките на трона, Коджаман каза: „Тронът Арифе" е направен от орех.  Покрит е със седеф и скъпоценни тамъни. По него, по краищата, има злато и изумруди.  „Конструкцията под формата на фенер в горната част е украсена с рубин и изумруд.“

Коджаман каза: „В двореца Топкапъ има запазени 5 трона.  Те бяха изложени в залата "Фатих", известна като съкровищницата.  Тъй като обаче сега е в процес на реставрация от дълго време те не можеха да бъдат видяни. 

Тези дни заради началото днес на Шекер Байрама „Трон Арифе“ и „Златният трон“ са изложени в залата "Реванс" временно, за да могат да ги видят посетителите.  Докато другата зала не бъде завършена.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?