71

Показаха си зъбите! Мицкоски зове македонците на битка за победа над България в ЕК

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще присъства в неделя на откриването на така наречения Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград

 

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова политиците в Северна Македония да поведат битка за победа над България в Европейската комисия.


"България може да блокира когато поиска и както поиска. Ако ние в Брюксел победим България, това ще е исторически момент", каза Мицкоски в интервю за македонската медия. Според него е възможно "да има промяна в преговорната рамка" на Северна Македония за членство в ЕС, пише  
dnes.dir.bg.

В неделя Мицкоски ще присъства на откриването на така наречения Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград.

"България може да го приеме за провокация, но ние не отваряме културен македонски център, чието име е на доказан сътрудник на фашистите, македонският народ е антифашистки и така е създал своята държава на основата на борбата срещу фашизма и тези две неща не могат едно с друго да се свързват. Второ, ние не отхвърляме идентичността на България, те отхвърлят нашата, и в това има съществена разлика", каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще изпрати свой представител на откриването на така наречения Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград. Пендаровски е получил покана, но е отговорил, че на събитието ще присъства секретарят на кабинета му Миле Бошняковски.

По-рано Пендаровски изрази почуда защо не е поканен на събитието, което по думите му е първото, организирано от македонци в България, откакто Северна Македония е независима държава.

Семейството на българския поет заяви, че не е давало съгласието си клубът да носи името му, а и че самият Вапцаров се е самоопределял като българин.

Министерството на външните работи вчера заяви, че не коментират инициативи на частни лица, но вижда "провокация" в пристигането на македонски представители с категорична антиевропейска убеденост за откриването на клуба.

Междувременно днес премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще участват в церемонията, с която ще се постави началото на строителството на железопътния участък Куманово - Беляковце - Крива Паланка. Отсечката е част от паневропейския Коридор VIII и е ключова за укрепването на свързаността по оста Черно море - Адриатическо море.

Срещата между двамата министър - председатели е само няколко дни, след като македонският президент Стево Пендаровски коментира, че вписването на българите в конституцията на страната му "не е приоритет". Темата бе една от ключовите при приемането на т.нар. френско предложение през лятото за прецизиране на рамката за преговори и вдигането на ветото за начало на преговори между Скопие и Брюксел за членство в Европейския съюз.

Срещата между двамата премиери Гълъб Донев и Димитър Ковачевски идва в момент, когато за пореден път мултидисциплинарната историческа комисия проведе двудневно заседание, за което не е докладван особен напредък.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Тито Велес

Тито Велес

29.10.2022 | 18:10

Този рижав пидер,маша на северно македоно -сръбско -канадски и хамерикански задкулистни провокатори като е взел парички ще се прави на клоунни ще провокира българите с надеждата някой да му се върже на калните номера да обругава България и българите!

Отговори
2 0
аз предлагам ВОЙНА И АНЕКСАЦИЯ

аз предлагам ВОЙНА И АНЕКСАЦИЯ

29.10.2022 | 13:43

На продажните макета гнили!

Отговори
3 0
999

999

29.10.2022 | 13:31

Стига с този ваш измислен фашизъм всеки дрънка врели некипели

Отговори
5 0
Скрийте го тоя Мицкоски,нито да го гледаме,ни чуваме

Скрийте го тоя Мицкоски,нито да го гледаме,ни чуваме

29.10.2022 | 12:47

Че ще хванем каквото имаме в ръце..и бой по тъпите им кратуни!!

Отговори
5 0
Тиквунка Кирова Иванова Нинова

Тиквунка Кирова Иванова Нинова

29.10.2022 | 10:39

Евала Мице, ела и в Банкя да открием клубче

Отговори
1 3
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

29.10.2022 | 10:34

Е.Б.АЛ СЪМ ИМ МАМАТА... АБЕ КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ТОЯ ЛУД НАРОД....ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СИ СЕ НАДСКАЧАТ...ВСИЧКИ МОЖЕМ БЕЗ МАКЕДОНИЯ...А АКО ИМА ТАМ ГРАЖДАНИ КОИТО ИСКАТ ДА СА БЪЛГАРИ ОТВОРЕТЕ ИМ ГРАНИЦИТЕ... НО НЕ ДА ВЗЕМАТ ГРАЖДАНСТВО А ДА ОСТАНАТ ТРАЙНО В БЪЛГАРИЯ....

Отговори
4 0
Амм

Амм

29.10.2022 | 12:00

Искат Пирин тия.

Отговори
4 0
Шума ке ядем,комита ке станеш!

Шума ке ядем,комита ке станеш!

29.10.2022 | 09:51

Ех Мици,Ковски србска мишко,каквито и провокации да правиш няма да постигнеш нищо!Българите са мъдър народ и никой няма да ти се върже на простотиите!А това да използваш името на достойния Български поет и революционер е тотална простотия и безсилие в желанието ти и на твоите ментори да обругаеш Българите !

Отговори
7 0
Мицкоски,драпаш да си получиш някой заблуден куршум в тъпата кратуна

Мицкоски,драпаш да си получиш някой заблуден куршум в тъпата кратуна

29.10.2022 | 09:51

Нали каза,че напускаш политиката,фашист долен,реваншист крадлив и лъжлив.Ти си враг за македонците,бе говедо!!Още малко ще лаеш и ще ти свети маслото някой,просиш си го!

Отговори
6 0
Пловдив

Пловдив

29.10.2022 | 09:47

Формени полуидиоти.

Отговори
4 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?