1553

Пожарът приближава България, спешно копаят спасителен ров

Пожарите в Северна Гърция се движат към българската граница. Това заяви заместник-областният управител на Родопи Никос Цакилидис. Активно се гаси по въздух, за да се ограничи движението на стихията.

Активният пожарен фронт в последните часове е между Александруполис и Комотини, предава БНР. Горят дървета в гъста гора във високата част ,като отново властите извършват евакуация и изпращат предупреждения по мобилните телефони.

Заместник областният управител на префектура Родопи Никос Цакилидис съобщи, че в района на пожара духа много силен вятър. Той бута огъна по посока към българската граница. Пожарникарите, които работят там, казаха, че с трактори се прави противопожарен ров. Целта е да не допуснат стихията да премине на българска територия.

В Комотини се намира и нашият екип от пожарникари и водоносни коли.

Цяла Северна Гърция е покрита от облаци дим и прах и хората носят маски навън. Другият мащабен пожар е в област Атика в подножието на планината Парнита.

Там трето денонощие се полагат максимални усилия за ограничаване на огъня, но изгоряха много къщи, коли и производствени цехове на фирми. Огънят засегна и старинен манастир, като местните жители спасиха иконите от църквата. Гражданска защита оценява и днешния ден като рисков за нови пожари.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ιn.gr ta nea:

Ιn.gr ta nea:

24.08.2023 | 13:50

„Някои подпалвачи подпалват, застрашавайки гори, имоти и преди всичко човешки животи“, каза Василис Кикилиас, използвайки груб език. Министърът на климатичните кризи и гражданската защита отправи послание към подпалвачите на извънреден брифинг, който проведе. Г-н Кикилиас изброи пожарите, възникнали през последните 24 часа, като през последните 24 часа пожарните екипи са се сблъскали с общо 12 пожара и изпрати ясно послание, че те няма да бъдат пощадени. „Докато силите на пожарната, нашите доброволци и цялата Гражданска защита водят огромни битки за справяне с пожарите, които възникват на цялата територия и някои от тях придобиват неконтролируеми размери поради бурните ветрове, някои подпалвачи подпалват пожари, застрашаващи гори, имоти и преди всичко човешки животи“, каза първоначално г-н Кикилиас. Още след малко…

Отговори
5 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?