49

Погребани под руините: Бебе и още 8 души загубиха живота си в интензивното отделение на турска болница

След смъртоносните земетресения, разтърсили южната турска провинция Хатай миналия месец, стотици покъртителни истории се цитират в турските медии. 

Хюриет

Оставени на произвола на съдбата

Обществеността беше скандализирана, след като близки и роднини на на пациенти в отделението за интензивно лечение на частната болница Дефне твърдят, че болните са били оставени на произвола на съдбата. 

Управителят на болницата спомена, че са се опитали да направят всичко възможно, за да ги спасят, но не са успели, съобщи всекидневника Хюриет.

Девет пациенти загинаха

Частната болница Дефне беше сред сградите, засегнати и частично разрушени от земетресенията на 6 февруари. 

Деветима пациенти, сред които бебе, в интензивното отделение на болницата загубиха живота си, тъй като не бяха евакуирани.

Хюриет

Спасители пристигнали след 3 дни

Екип за търсене и спасяване е влязъл в отделението 3 дни след труса, но е било твърде късно, тъй като пациентите са починали.

Екипът публикува в социалните мрежи покъртителни видеоизображения от спасителните операции в интензивното отделение, където се намирали загиналите, с бележка, в която се казва: „Пациентите в интензивното отделение бяха оставени да умрат“.

Изображенията предизвикаха бурна реакция, след което Главната прокуратура на Хатай и Министерството на здравеопазването започнаха разследване.

Стана ясно, че прокуратурата е започнала и друго разследване срещу изпълнителя на сградата и лицето, което е разпространило смразяващите снимки и видео.

Знаехме, че са там

„Всичко необходимо беше направено. Тези изображения са направени от екипи за търсене и спасяване на третия ден от земетресението. Не можахме да изведем тези пациенти, но също така знаехме, че са там. Много хора не можаха да бъдат извадени от останките на къщите си на петия ден, дори на седмия, въпреки че спасителните екипи знаеха, че са там”, обясни шефът на болницата.

Хюриет

Стълбището на болницата се срути

„Още първия ден евакуирахме голяма част от пациентите. Заради земетресението стълбището на болницата се срути, електричеството беше спряно, генераторът не можеше да се задейства поради скъсване на кабела, асансьорът не работеше. Някои от тези пациенти са починали в резултат на това.

Не се чувствам виновен

Твърдейки, че спасителният екип е бил извикан от болницата, мениджърът допълни: „Не се чувствам виновен.”

Клиничният психолог Хасан Йълмаз, който има работно място близо до болницата и подкрепи процеса на евакуация на пациентите, заяви, че някои роднини са се опитали да спасят пациенти със собствени средства.

Роднина на пациент наел кран

„Интензивното отделение на болницата е на последния етаж. Роднина на пациент наел кран, за да измъкне майка му и придружаващата я сестра. С крана са спасени 17 души. В първия ден след труса не можахме да видим спасителни екипи там. Можехме да спасим повече хора, но кранът остана без гориво поради недостига в целия район“, обясни Йълмаз.

Инцидентът се разследва

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа заяви, че този инцидент е увеличил тъгата на здравната общност.

„Започнахме необходимите разследвания относно този инцидент и други подобни случаи“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?