49

Погребаха майката на костенурките Карета в мюсюлманско гробище

Британската природозащитничка Джун Хаймоф, известна като „майката на костенурките Карета“ (Caretta caretta) заради огромните си усилия да защити застрашените видове, които снасят яйца в югозападната провинция на плажа Изтузу в Далян, окръг Мугла, почина на 100-годишна възраст поради органна недостатъчност.

Хюриет

Желанието ѝ да бъде погребана в турско гробище според ислямските традиции е изпълнено и тя беше положена в гробището Чандър, до курорта Далян в Мугла на 24 април.

Родена в Есекс, Англия, през 1922 г., Хаймоф за първи път посети южната част на Турция през юли 1975 г. с лодката си и се влюби в природата, казвайки: „Това е най-красивото място на земята“.

Между 1975 и 1981 г. тя от време на време спира на плажа Изтузу, където местните хора я наричат ​​„Капитан Джун“. През 1984 г. тя се установява в хижа на плажа на Изтузу и посвещава живота си на защитата на Caretta carettas.

Хаймоф беше заразена с коронавирус наскоро и беше хоспитализиран. След лечение е изписана преди 10 дни.

Хюриет

Защитничката на околната среда взе турско гражданство и получи името „Хазиран“, което е турският превод на „юни“, отговарящо на нейното британско име.

„Преди смъртта си тя ни помоли да я погребем в гробището Чандър близо до известните скални гробове на Далян“, каза Абидун Курт, един от нейните турски приятели. „Изпълнихме последната ѝ воля след заупокойна служба в джамия.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?