49

Поглед в бъдещето: Древно светилище на оракулите действа и днес

Продължават разкопките в светилището Кларос, което е сред най-важните езически култови места на Йония, в близост до днешния град Измир в Турция. Пророческият център е бил посещаван от първенците в древни времена, за да „получат новини от бъдещето“. 

Анадолска агенция

Археологическите работи са водени от проф. др. Онур Зунал от университета Еге в Измир, с разрешението на министерството на културата и туризма в Анкара и с подкрепата на община Измир.

При разкопките в светилището Кларос, което е основано през 13. век пр. н. е., тази година са открити нови следи, датиращи от 5. и 7. век.

Анадолска агенция

В резултат на археологически проучвания бяха открити 9 каменни подноса за дивеч и мотиви на разклонен кръст, както и гравирани керамични находки до елинистическия храм на Аполон.

Находките, открити при разкопките, подкрепят мнението, че светилището на Кларос е било обитавано и посещавано за дълъг период от време.

Анадолска агенция

Преди това се смяташе, че е било изоставено или опразнено от Римската империя от 380 г., когато християнството е прието като официална религия, тъй като символизира езическата вяра. 

Др. Онур Зунал заяви пред медиите, че Кларос все още е от голямо значение за митологичните вярвания.

Анадолска агенция

Важни решения в древността, като война и създаване на град, са били вземани след одобрението в центъра на пророчествата, допълни Зюнал.

„Това е едно от най-важните езически светилища от Античността и също така много важен пророчески център. Нашата работа показа, че това светилище е било активно и след обявяването на християнството за официална религия на Кларос. То продължава да съществува до 7-ми век."

Анадолска агенция

През 7 век пр. н. е. в Кларос започва монументална архитектура. Тогава е започнало изграждането на олтари и храмове, посветени на Аполон, Лето и Артемида.

„Проучванията, които направихме в продължение на няколко години, от получените керамични, метални находки и монети ни показаха, че това място действително е било използвано до 7 век. Успяхме да определим историята на следите и находките."

Анадолска агенция

„Все още има хора, които посещават това място. Има много хора от Турция и чужбина, които вярват в енергията на Кларос. Също така сме свидетели, че хора, които вярват в Аполон, идват тук в определени часове и извършват определени ритуали. Дори и днес виждаме, че хората, които вярват в Кларос, по някакъв начин идват тук и правят свои собствени ритуали", заключи Зюнал.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Св. Св. Вмчк HIMARS работает...здорово!

Св. Св. Вмчк HIMARS работает...здорово!

12.09.2022 | 12:25

https://faktor.bg/bg/articles/vsu-unishtozhiha-ruska-voenna-kolona-s-himars

Отговори
4 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?