49

Подкрепата отслабва: Три страни от НАТО против помощта за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че въпреки новата политическа позиция на Унгария, Словакия и Нидерландия, членовете на Алианса няма да спрат да помагат на Украйна

Това съобщи УНИАН.

Според Political Lore той е казал това, отговаряйки на въпрос за позицията на НАТО по отношение на помощта за Украйна, предвид факта, че Будапеща, Братислава и Хага променят реториката си.

"Членовете на НАТО предоставят модерни ракети, системи за противовъздушна отбрана, модерни бойни танкове – всичко това са примери за значителна съвременна помощ... Помощта се предоставя на Украйна, защото е в интерес на нашата сигурност. Уверен съм, че съюзниците от НАТО ще продължат да предоставят значителна и значима подкрепа на Украйна“,

заяви Столтенберг.

Като пример за решимостта на членовете на НАТО да продължат да помагат на украинските власти, той отбеляза, че Германия и Нидерландия наскоро обявиха готовността си да предоставят 10 милиарда долара плащания, а съюзниците от НАТО ще осигурят допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

"В Украйна също има постоянен приток на боеприпаси и оръжия. Разбира се, има спешна нужда от големи обеми помощ, но съюзниците демонстрират не само на думи, но и на дела, че ще продължат да оказват помощ на Украйна“, добави генералният секретар на Алианса.

В края на миналия месец евроскептичната дясна Партия на свободата (PVV), водена от Герт Вилдерс, която се противопоставя на предаването на оръжия за Украйна, спечели изборите в Нидерландия.

В Словакия на последните избори също не дойде на власт проукраински кандидат. Новият премиер на страната Роберт Фицо заяви, че Словакия няма да прехвърли оръжия на Украйна.

А унгарският премиер Виктор Орбан отдавна е известен с позицията и опитите си да блокира военната помощ за Украйна, а също така налага вето на започването на присъединителни преговори между Брюксел и Киев, предаде "Фокус".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Посланикът на САЩ трябва да уважава Унгария

Посланикът на САЩ трябва да уважава Унгария

05.12.2023 | 17:59

Посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Пресман се държи така, сякаш Будапеща е 51-вият щат на Съединените щати. Това заяви държавният секретар по двустранните отношения към унгарското външно министерство Тамаш Менцер. Така Тамаш Менцер коментира думите на американския посланик по повод 12-ия Фестивал на еврейския филм в Будапеща. Американският посланик беше възмутен от намеците за връзки между бизнесмени от еврейско-унгарски произход Сорос и властите на Европейския съюз. Говорителят на унгарското външно министерство добави, че посланикът на Съединените щати трябва да уважава Унгария и отбеляза, че страната е „едно от най-добрите места в света“ за осигуряване на сигурност на еврейското население. Менцер посочи още, че в САЩ, за разлика от Унгария, остър е въпросът за насилието, мотивирано от омраза срещу евреите. Преди това унгарският премиер Виктор Орбан обвини Съединените щати в отказа на Киев да приеме мирно споразумение през 2022 г. Според него източници от унгарското разузнаване съобщиха, че Украйна не е подписала мирното споразумение по вина на американската страна.

Отговори
12 10
Унгарците са си изпратили евреите в газовите камери

Унгарците са си изпратили евреите в газовите камери

05.12.2023 | 18:32

Воювали са рамо до рамо с хитлеристите от Сталинград до Будапеща. Естествено, че ще са прочути с доброто си отношение към евреите.

Отговори
6 5
656

656

05.12.2023 | 18:41

Много правилно са направили

Отговори
6 2
Е как

Е как

05.12.2023 | 18:51

пропуснали са Дьорд Шорош (Шварц)

Отговори
2 1
В Будапеща на власт е една крайнодясна политическа простатутка - Орбан

В Будапеща на власт е една крайнодясна политическа простатутка - Орбан

05.12.2023 | 17:26

В Братислава на власт дойдоха подобни на него. В Хага на изборите първи е един неофашист, типично за Европа в 2023 година. Та нищо чудно.

Отговори
13 10
Няма две мнения

Няма две мнения

05.12.2023 | 18:35

Проститутки са всички партии от сглобката. Който мисли първо за държавата си е патриот!

Отговори
10 3
Браво

Браво

05.12.2023 | 17:15

Тези не се съобразяват с ПосолствоТО !

Отговори
13 8
Само за сведение

Само за сведение

05.12.2023 | 16:33

Партията на Герд не е дясна, а е крайнодясна и популистка.

Отговори
22 2
И Радев

И Радев

05.12.2023 | 16:57

Им приглася

Отговори
13 6
Да, защото изразява

Да, защото изразява

05.12.2023 | 18:09

мнението на народа си. Затова и рейтингът му е висок. Болшинството от народа ни винаги ще е признателен на Русия, че ни освобождава от турското робство. По този въпрос да отбележа и за Пеевски. Него трябва да го е срам, а не Президента.

Отговори
12 9
Бай Иван

Бай Иван

05.12.2023 | 21:33

Пеевски трябва да го е срам,че изпраща остаряла техника,т.е.ковчези за украинските войничета,да го е срам че иска да застане начело на една Противоконституционна етническа Партия,да го е срам че е дамгосан от най Демократичната страна по закон "Магнитски".Чакаме финала след продажбата на "Лукойл"!

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?