4020

Подготвят план за мир в Украйна, Зеленски иска справедливост

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в Бюргенщок в Швейцария, че ще отправи предложения за мир на Русия, след като те бъдат валидирани от международната общност, предаде Франс прес. Украинският лидер каза това по време на международната конференция за мир в Украйна, която се откри вчера в Швейцария и продължава и днес

Кения, Саудитска Арабия и Турция  вече изразиха съжаление, че руският президент Владимир Путин не е бил поканен да участва във форума.

"Тази среща на върха можеше да бъде насочена повече върху резултатите, ако другата страна в конфликта, Русия, присъстваше в тази зала", заяви турският външен министър Хакан Фидан.

Но мнозинството от около 90 страни, присъстващи на форума, изразиха подкрепа за Украйна и призоваха за справедлив мир, основан на устава на ООН.

"Когато планът за действие бъде сложен на масата, приет от всички и бъде прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия, за да можем наистина да сложим край на войната", обеща украинският президент при откриването на двудневната среща на върха.

Президентката на Швейцария Виола Амхърд призова международната общност да подготви почвата за преки разговори между двете воюващи страни.

Вече се обмисля и втора среща на върха, на която Киев се надява, че ще участва и руска делегация.

"Следващата конференция не трябва да се провежда без Русия. Ние трябва да говорим на врага", заяви президентката на Словения Нашата Пирц Мусар.

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова да се разшири кръгът на страните около масата за разговори.

"Украйна даде индикации, че мисли, че тази война трябва да приключи чрез преговори и това включва и преговори с Русия", заяви пред журналисти съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан. "Сега от гледна точка на Украйна става дума тя да бъде във възможно най-добрата позиция на бойното поле, за да бъде във възможно най-добрата позиция и на масата за преговори", добави той, цитиран от БТА.

"Заедно ние правим първите стъпки към един справедлив мир", каза украинският президент и добави, че светът е по-силен от Владимир Путин.

Днес на форума ще се дискутират три теми в работните групи на срещата на върха - ядрената сигурност, свободата на корабоплаването и хранителната сигурност и хуманитарните аспекти, по-специално съдбата на украинските деца, депортирани в Русия.

Премиерът на Ирландия Саймън Харис нарече това кражба на деца и заяви, че очаква тя да се засили с приближаването на лятото. Украйна иска Русия да й върне близо 20 000 непълнолетни, депортирани или преместени принудително в Русия.

На срещата в Швейцария САЩ са представлявани от вицепрезидента Камала Харис, която обеща помощ от над 1,5 милиарда долара за Украйна, основно за хуманитарна помощ и за подкрепа за енергийния сектор.

Преди форума в Швейцария темата за Украйна беше и сред водещите теми на срещата на върха на Г-7 в Италия.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?