71

Подготвят гръцко-турски съвет за сътрудничество

Гръцкият външен министър подчерта значението на засилването на отношенията между Турция и Гърция за взаимна изгода и на двете страни. Днес той е на посещение в Анкара, за среща с турския си колега Хакан Фидан.

Външният министър припомни ползите от разговора между президента Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис през юли по време на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. Герапетритис заяви, че е в Анкара, за да могат той и турският му колега да положат основите за среща между турските и гръцките лидери, планирана за по-късно този месец в Ню Йорк, по време на Общото събрание на ООН.

Ще обсъдим подготовката за турско-гръцкия съвет за сътрудничество на високо равнище, който ще се проведе през декември в Солун след пауза от седем години“, сподели  Герапетритис пред Анадолската агенция (AA).

Позитивният дневен ред“ е рамка за засилване на икономическото и търговско сътрудничество между страните и разширяване в някои други области като транспорт, мореплаване, бизнес сътрудничество, технологии, опазване на околната среда и справяне с природни бедствия.

„Разбира се, това е от полза и за двете страни, както се вижда от обема на търговията от 5,4 милиарда евро през 2022 г.“, се аргументира той.

Герапетрис подчерта, че редовните срещи между Ердоган и Мицотакос са със съществено съдържание.

Важно е посланията за сътрудничество и взаимно разбирателство към гръцкия и турския народ да бъдат предадени от техните лидери“, допълни той.

Герапетритис отбеляза, че бедствията, пред които се изправиха и двете страни през 2023 г., и взаимната помощ, показват, че турците и гърците имат общи човешки интереси и чувства един към друг.

Тази човечност е може би най-важната обща характеристика, която обединява нашите народи“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?