2374

Поддръжниците на Кремъл бесни: Повиквателните сякаш са от Киев, мобилизират грешните хора

Провеждат се протести в няколко руски града, стотици са арестувани

Недоволство от частичната военна мобилизация, обявена от руския президент Владимир Путин, за да бъдат осигурени 300 000 запасняци за специалната операция в Украйна, се появи и сред твърдите поддръжници на Кремъл.

Причината е хаосът, който цари във военните комисии, отговарящи за мобилизацията. От много места в Русия идват съобщения, че са били изпратени повиквателни на мъже без военен опит или преминали наборна възраст.

Главният редактор на руската държавна телевизия RT Маргарита Симонян написа гневен пост в профила си в Телеграм именно заради действията на военните. Според нея, въоръжените сили изпращат повиквателни до грешни хора.

"Вчера официално бе съобщено, че призовки няма да бъдат изпращани на редовни или задочни студенти. Днес от военните служби казват, че това се отнасяло само за наборниците, а не за мобилизираните. Обявиха, че набират войници до 35-годишна възраст, а се изпращат повиквателни на 40-годишни. Вбесяват хората, сякаш нарочно или от злоба. Като че ли повиквателните са били изпратени от Киев", написа Симонян.

Тя призова последователите си в Телеграм да й пишат за всички конкретни случаи на незаконни действия, свързани с мобилизацията. 

Критиките от страна на официални поддръжници на Кремъл са нещо почти безпрецедентно в Русия от началото на инвазията в Украйна преди седем месеца,

Протести и арести в Русия

В Русия се провеждат протести срещу "частичната" мобилизация на руснаците, обявена на 21 септември от президента Владимир Путин. Това съобщи Настоящее время в събота.

Протестите се случват, след като членове на антивоенното движение "Пролет" и поддръжници на главния критик на Кремъл Алексей Навални призоваха руснаците да изразят несъгласието си.

Протестните акции се провеждат в ИркутскНовосибирскТомскУлан-УдеЧита и други градове. Вече са известни случаи на над 150 задържани.

Арестувани има и в Москва, където силите за сигурност са задържали момиче и са го отвели във фургон, съобщава кореспондентът на Дожд Василий Полонски. Още две момичета са издирени от полицията на изхода на метрото. Според руската медия СОТА полицията грабва случайни минувачи от улицата.

 

В Екатеринбург още преди началото на протеста силите за сигурност са задържали четирима журналисти, които са се подготвяли да отразяват събития на централния площад на града, съобщава СОТА .

В Новосибирск , близо до операта на площад "Ленин", хората са извили хоро, но веднага са били заобиколени от полицията, съобщава Taiga.info . Кореспондентът на изданието съобщава, че на 10 души има около 50 представители на силите са зигурност, като само в този град са известни поне 70 задържани.

През последните дни напливът на хора, които опитват да избягат от страната след обявената мобилизация, предизвика тежки задръствания по границата с Грузия и Казахстан и доведе до нови ограничения във Финландия на влизащите от Русия.

Наказаха Алексей Навални с карцер

Междувременно Алексей Навални бе пратен в карцера за пети път, след като разкритикува частичната мобилизация за войната в Украйна, предаде "Медиазона". Той ще прекара в изолация 12 дни. 

В сряда критикът на Кремъл обвини Путин, че е решил да хвърли руснаци в месомелачката на "незаконната война" в Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

25.09.2022 | 10:51

ВОЕННО-ФАШИСТКАТА диктатура на ПЛЕШИВИЯ КРЪВОЛОК КАпутин в действие.

Отговори
5 1
Цецо

Цецо

25.09.2022 | 09:29

Защо не коментирате мобилизацията в Украйна,че много хора избягаха с подкупи, скъпите си коли и пълните с пари чанти, а други ги разтрелваха на место ако са против мобилизацията?

Отговори
3 6
Киро

Киро

25.09.2022 | 09:33

Стига плака, бе рубладжия. Украниците се бият за земята си затова се записват в армията, а мужика за какво да се бие ? Заради оная работа на Путкин.

Отговори
7 2
Западняк

Западняк

24.09.2022 | 23:05

Още един пример как военната машина на диктатурата НЕ функционира. Да не говорим за дисциплината на току що мобилизираните. Видео записи показват как водка се лее в наборните пунктове и пиянството свършва с побоища. Колкото до въоръжението, новобранците получават винтовки от Втората световна война.

Отговори
18 6
Коментар

Коментар

24.09.2022 | 22:43

Навални искат да го подлудят. Защо се върна? Пожертва се напразно.

Отговори
7 6
Да,!

Да,!

24.09.2022 | 21:36

Разпадът на кочината започна, сега!

Отговори
22 8
Унищожителят на Zoмбита

Унищожителят на Zoмбита

24.09.2022 | 21:58

Краят на Путин настъпва! Както казва,,Вечно живият Ленин": Олигархията винаги се нуждае от,,ПУШЕЧНОЕ МЯСО"! Слава Україні!!!

Отговори
16 12
Да,!

Да,!

24.09.2022 | 22:15

ГЕРОЯМ СЛАВА!

Отговори
10 8

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?