49

Подаръците - само кеш и в червен плик в годината на Дракона

Китайската Нова година се нарича фестивал на пролетта. Не е добра идея Поднебесната империя да се посещава точно тогава, защото тогава милиони хора са на път с влакове, автобуси, кораби. Целият китайски народ, особено гастарбайтерите, се изселват от големите градове по крайбрежието към родните си места във вътрешността и после обратно, разказват добре запознати с традициите в многолюдната страна.

Празникът е доста комерсиален не само заради огромните печалби на транспортните фирми. Поздравът е "Гонгси фацай", което значи "Честито и да забогатяваш!". 

Подаръците са стриктно кеш - от по-възрастните за по-младите и от по-високопоставените към подчинените, бонуси от шефовете към служителите. 

Дават се в традиционните и изключително красиви червени пликове - хонг бао, с изписани пожелания. Изрисуван е богът на богатството Цай Шен, който е нещо като китайския Дядо Коледа. Негови помощници са златното момче и нефритината девойка. Изобразени са и разпилени жълтици - кръгли, с квадратни дупки. Девойката носи скъпоценни камъни, а момчето - праскова, символ на богатството.

Надпис вдясно гласи: 10 000 неща да носят печалба!

Надписът вляво: Златото и богатството да не напускат този дом!

На празничната трапеза задължително се поднасят китайски пелмени дзяодзъ,  тъй като формата им наподобява златни кюлчета. Задължително блюдо е и риба, омофон на изобилие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Истината

Истината

09.02.2024 | 12:41

Дрън дрън, ярина.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?