Следвайте ни

Почва ги! Лаура Кьовеши и европрокуратурата вече работят

viber icon

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши и европейските прокурори от днес тържествено поеха новите си задължения, съобщиха от Европейския съд. Седалището на Европейската прокуратура е в Люксембург.

С общо съгласие на 16 октомври миналата година Европейският парламент и Съветът на ЕС назначиха Лаура Кьовеши за първи европейски главен прокурор. С решение от 27 юли тази година Съветът на ЕС назначи първите европейски прокурори, отбелязва съдът.

За да се отбележи тържествено официалното начало на дейността на Европейската прокуратура, в Съда на ЕС днес се е състояло заседание по встъпване в длъжност. Прокурорите полагат клетва да изпълняват функциите си при условията на пълна независимост в интерес на ЕС, да не търсят и да не приемат указания от външна сила и да спазват задължението за поверителност по отношение на всяка информация, с която разполага прокуратурата.

„Тържествено поемам задълженията да изпълнявам функциите си при условията на пълна независимост в интерес на Съюза като цяло, да не търся и да не приемам указания от никое външно за Европейската прокуратура лице или образувание. Освен това се задължавам да спазвам задължението за поверителност по отношение на всяка информация, с която разполага Европейската прокуратура“, гласи европрокурорската клетва, произнесена днес.

Европейската прокуратура е независима служба на ЕС, на която е възложено извършването на разследвания, наказателно преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления срещу общите финансови интереси (измами, корупция, трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро). Европейската прокуратура води разследвания и осъществява наказателно преследване и упражнява функциите на прокурор пред компетентните съдилища на държавите от ЕС.

До днес 22 държави от ЕС участват в общата прокуратура - Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия, се посочва в съобщението.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Караджов

Караджов

28.09.2020 | 18:22

Нека започне първо с България. Нека да видим президента какво крие, след това протестиращите да видим от къде идва финансирането на протеста и защо се иска толкова много служебно правителство на Радев-БСП и компания. След това да започне всички по властта, за да видим от къса са им доходите, защото на души всички са силни, но.....

Отговори
4 0
Кьовеши

Кьовеши

28.09.2020 | 17:31

Пеевската кypва с каскета се насира от страх.

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?