Следвайте ни

Почитаме мъченици, посечени и изгорени заради вярата

viber icon

На 2 ноември почитаме паметта на Свeтите мъченици Акиндин, Пигасий, Афтоний, Елпидифор и Анемподист.

Те били тайни християни, които служили в двореца на персийския цар Сапор. В началото на своето царуване той не гонел християните, тъй като искал да живее в мир с император Константин Велики.

След смъртта на Константин, жреците в двора на цар Сапор убеждавали царя, че поданиците християни заговорничат. Сапор поискал персите християни да се отрекат от вярата си, но това не се случило. Започнало свирепо гонение.

Довели при царя трима негови придворни: Акиндин, Пигасий и Анемподист, обвинени, че изповядват християнската вяра. Царят им обещавал блага, само за да се откажат от вярата си, но те не склони.

Започнали страшни изтезания, а един от мъчителите - Автоний, обърнал вярата си, като видял каква твърдост проявяват осъдените. Автоний мигновено бил осъден на смърт.

Светите мъченици Акиндин, Пигасий и Анемподист, след като били измъчвани и изтезавани, били изгорени За вярата си Акиндин и Пигасий били хвърлени в огнена пещ, а другите - посечени с меч заедно с още 700 души в Персия. Това станало през 355 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?