71

Почина световноизвестен сценарист СНИМКА

Американският сценарист Робърт Таун почина на 89-годишна възраст, предадоха Асошиейтед прес и АФП. Той е автор на филма „Китайски квартал" („Чайнатаун") от 1974 година, който често е определян като най-добрия филмов сценарий.

Таун е починал в понеделник, заобиколен от семейството си в дома си в Лос Анджелис. Това съобщи публицистката Кари Макклуър. Тя отказа да коментира причината за смъртта, пише БТА.

Той се утвърждава като значима фигура от Новия Холивуд през 70-те години на миналия век и е известен с това, че е автор на първите две части на „Мисията невъзможна". Освен това работи и за няколко класически филма, въпреки че името му не фигурира в надписите. Сред тях са „Бони и Клайд" и „Кръстникът", припомня АФП.

Филмът „Китайски квартал" е с участието на Джак Никълсън в ролята на частен детектив от 30-те години на миналия век, чието разследване на изневеряващ съпруг разкрива света на корупцията в Лос Анджелис. Сложният и мъдър сюжет, примесен с мрачен диалог и смелите теми превръщат „Китайски квартал" в сценарий, почитан във филмовите училища.

През кариерата си Робърт Таун е режисирал и редица филми.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?