Следвайте ни

Почина последният освободител на Аушвиц

viber icon

Светъл му път, великан! На 98 г. почина Давид Душман, последният оцелял войник от освободителите на Аушвиц.

Душман, войник на Червената армия, който по-късно стана международен фехтовач, почина в събота, се казва в изявление на Международния олимпийски комитет.

На 27 януари 1945 г. той използва своя съветски танк Т-34 за преминаване през електрическата ограда на Аушвиц в окупираната от нацистите Полша, помагайки за освобождаването на затворниците в лагера на смъртта. "Почти нищо не знаехме за Аушвиц", каза той, разказвайки този ден в интервю през 2015 г. за немски вестник.. Но той видял „скелети навсякъде“.

"Те залитнаха от казармата, седнаха и легнаха сред мъртвите. Ужасно. Хвърлихме им всичките си консерви и веднага продължихме да ловим фашистите", каза той. Едва след края на войната той научава за мащабите на жестокостите в лагера.

Шарлот Ноблох, президент на еврейската общност в Мюнхен и Горна Бавария, заяви, че смъртта на Душман е "особено болезнена".

"Душман е бил на фронта, когато нацистката машина за убийства беше разбита през 1945 г .; като "Героят на Аушвиц "той беше един от освободителите на концлагера и спаси безброй животи", каза тя в изявление. "Днес той беше един от последните, който успя да разкаже това събитие от собствения си опит", добави тя, описвайки Душман като "смел, честен и искрен човек".

От шестте милиона евреи, убити през Холокоста, повече от един милион са убити в Аушвиц-Биркенау, който нацистка Германия създава в окупирана Полша през 1940 г. Там загиват и над 100 000 други, включително нееврейски поляци, роми, съветски военнопленници и хомосексуалисти.

Душман е един от 69 войници от неговата дивизия, които са оцелели от войната, но е претърпял сериозни наранявания.

Въпреки това той успя да стане най-добрият фехтовач в Съветския съюз и по-късно един от най-големите треньори по фехтовка в света, казаха от МОК.

Душман е бил треньор на женския отбор по фехтовка на Съветския съюз от 1952 до 1988 г. и на тази позиция той също е бил свидетел на клането на 11 членове на израелския отбор на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. от от радикалната палестинска организация „Черният септември”.

Шефът на МОК Томас Бах изрази тъга по повод смъртта на Душман. „Когато се срещнахме през 1970 г., той веднага ми предложи приятелство и съвет, въпреки личния опит на г-н Душман с Втората световна война и Аушвиц, и той беше човек от еврейски произход“, каза Бах, който е германец.

"Това беше толкова дълбок човешки жест, че никога няма да го забравя", добави президентът на МОК.

Душман е живял в Австрия няколко години през 90-те години, преди да се премести през 1996 г. в Мюнхен, където германските медии твърдят, че е починал.

Преди четири години той все още ходеше почти всеки ден в своя клуб по фехтовка, за да дава уроци, казаха от МОК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Майна

Майна

07.06.2021 | 23:20

Отиде да гори в Ада да е-Б-а неговата майка про чуфутска болшевишка античовешка еврейска и БО-КЛУКА

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?