49

Почина първият директор на КГБ в Руската федерация

Виктор Иваненко, първият ръководител на КГБ на Руската федерация, е починал на 76 години.

Председателят на Комисията по информационна политика към Държавната дума на Русия Александър Хинщайн изрази съболезнованията си във връзка с кончината на Виктор Иваненко, първия началник на КГБ в РСФСР, предава България он еър.

"Виктор Иваненко, първият и единствен председател на КГБ на РСФСР, почина на 76-годишна възраст. Той оглави републиканското КГБ веднага след създаването му през май 1991 г.”, каза Хинщайн, цитиран от БГНЕС.

"Взема активно участие в борбата срещу престъпления срещу държавата като лично задържа председателя на съветското КГБ Владимир Крючков. През ноември-декември с ранг на министър оглавява Агенцията за федерална сигурност: така за кратко се наричаше агенцията на "Лубянка"... Въпреки демократичните си възгледи Иваненко направи всичко възможно да запази службите за вътрешна сигурност на кръстопътя на епохите и да не допусне окончателното им разпадане. Той ми разказа как през есента на 1991 г. едва не паднал на колене пред Елцин, когато научил, че последният е обещал на западните си партньори да премахне системата за държавна сигурност", пише Хинщайн в канала си в "Телеграм".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Западняк

Западняк

02.01.2023 | 16:59

Марица все още тъжи за този сволоч. Само дето смени заглавието, но сволочът е същият и любовта към КГБ си остава в редакцията. Срамен вестник!

Отговори
2 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?