44

Почина още една легендарна актриса

На 75-годишна възраст почина легендарната американската актриса от близкото минало Шели Дювал. Тя бе известна най-вече с филмите "Сиянието“, "Ани Хол“ и "Нешвил“.

Нейният партньор Дан Гилрой потвърди новината пред The ​​Hollywood Reporter.

Другите роли на Дювал включват драмата от 1977 г. "3 жени“, режисирана от Робърт Алтман, за която тя печели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал в Кан и е номинирана за Бафта.

Facebook

Три години по-късно тя играе ролята на Олив с Робин Уилямс във версията на Алтман на Попай.

С големите си кафяви очи и нестандартна харизма, Дювал беше с отличително  завладяващо присъствие във всеки свой филм.

Най-известната й роля е може би Уенди, съпругата на ужасяващия хотелски мениджър на Джак Никълсън в хорър класиката по Стивън Кинг на Стенли Кубрик от 1980 г. "Сиянието“. Там тя играе изтормозената съпруга Уенди Торънс, която прекарва сурова зима в пустия хотел Овърлук със съпруга си писател (Никълсън), —който бавно полудява, и малкия им син (Дани Лойд).

"Трябваше да плача по 12 часа на ден, по цял ден, в продължение на девет месеца без прекъсване, пет или шест дни в седмицата“, спомня си тя веднъж.

Роджър Еберт пише за нея, че Дювал "изглежда и звучи като почти никоя друга … и вероятно е изиграла повече наистина различни типове герои от почти всяка друга млада актриса от 70-те години.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?