2374

Почина композиторът, написал емблематичната музика за филмите с Джеймс Бонд

На 94 години почина британският композитор Монти Норман, автор на уводната музика на първия филм за Джеймс Бонд, съобщиха световните информационни агенции. 

Първоначалната версия на тематичната музика за филма "Д-р Но" (1962 г.) от Монти Норман се струва неубедителна на продуцентите и те се обръщат към Джон Бари  да я преаранжира.

Тогава Бари се смята за автор на творбата, но през март 2001 г. Монти Норман печели дело срещу в. "Сънди таймс", който я приписва на Джон Бари. Монти Норман осъжда вестника да плати 30 000 британски лири (48 000 евро по онова време) като обезщетение за статията, излязла през октомври 1997 г.

Музиката на Монти Норман е използвана във всичките 25 филма за Джеймс Бонд.

Монти Норман първоначално пее в джаз групи  и участва във вариететни програми. С артиста Бени Хил той пътува, като в зависимост от предпочитанията на града начело на афиша за програмата е или  комедия, или музика. 

След това започва да композира и пише песни за Клиф Ричард и Томи Стийл, един от пионерите на рока във Великобритания, както и за мюзикъли, като "Make Me An Offer" и "Expresso Bongo".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?