2374

Почина известен писател, написал "Хрониките Уордстоун"

Британският писател Джоузеф Дилейни, автор на поредицата фентъзи романи "Хрониките Уордстоун", почина на 77 години, предаде АФП, като се позова на съобщението на семейството.

Дилейни е роден е в Престън, Ланкашър, Англия на 25 юли 1945 г. Учи в Католическия колеж в Престън и след завършването му работи като помощник-инженер и техник. Завършва Университета на Ланкастър и работи като преподавател по английски език, литература, филмови и медийни науки в продължение на двадесет години. В края на кариерата си създава и оглавява Факултета по медии и кинознание.

Джоузеф Дилейни издава първия си роман "Чиракът на прогонващия духове" от фентъзи поредицата "Хрониките Уордстоун" през 2004 г., след който издава още над 25 романа. Преди това, през 1997 г., той публикува под псевдоним Дж. К. Хедерак (J K Haderack).

Снимка: josephdelaneyauthor.com

Дълги години Графството се пази от злото от рицаря-магьосник Джон Грегъри. Но неговото време изтича и някой трябва да застане срещу Mайка Молкин, най-опасната вещица в Графството. От всички кандидати е останал само Томас Уорд. Книгата става бестселър и го прави известен. След втората книга от поредицата писателят напуска професията си и се посвещава на писателската си кариера.

Повечето от местата описани в книгите от поредицата са реални места в Ланкашър, а историите често са свързани с местни истории за призраци и легенди.

"Чиракът на прогонващия духове" е екранизиран през 2014 г. под заглавие "Седмият син" с участието на Джеф Бриджис, Алисия Викандер, Джулиан Мур и други.

В интервю, публикувано на сайта му, Дилейни казва, че бил "вдъхновен от Толкин и исках да пиша като него".

Романите му са преведени на десетки езици, сред които и на български, по света са продадени над 4,5 милиона екземпляра, припомнят от БТА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?