3906

Почина фотографът, заснел скандала между Никсън и Хрушчов

Прочутият фотограф Елиът Ървит, известен със своите откровени и често забавни черно-бели снимки, почина на 95-годишна възраст, предаде Би Би Си.

Той почина "мирно у дома, заобиколен от семейството си", се казва в изявление на Magnum, колективът от фотографи, в който той участва от 1953 г.

Роден в Париж, той живее в Ню Йорк. През цялата си кариера Ървит е заснемал важни моменти, включително скандалната разправия през 1959 г. между тогавашния вицепрезидент на САЩ Ричард Никсън и съветския премиер Никита Хрушчов.

Разпрата между Никсън и Хрушчов

През 2017 г., по повод стогодишнината от Октомврийската революция в Русия, той разказва пред Би Би Си какво е било да наблюдаваш разпрата между двама световни лидери по време на Студената война. "Те се държаха величествено - играеха за публиката си", казва той за този момент.

Елиът Ървит

Освен политическите спорове, Ървит е известен и с това, че заснема Жаклин Кенеди на погребението на съпруга си, животни (особено кучета) и значими културни моменти. През 1960 г., на 32-годишна възраст, той прави рекламни снимки за класическия уестърн "Неудачници" - филм, в който участват Мерилин Монро, Монтгомъри Клифт и Кларк Гейбъл. Снимките, заснети на място в пустинята Невада, показват Монро, Клифт и Гейбъл, които се смеят и общуват помежду си.

В обширно възпоменание за живота му Magnum казва, че Ървит ще бъде запомнен с това, че "открива най-абсурдните и очарователни моменти от живота".

"Ървит твърдо вярваше, че фотографията трябва да говори на сетивата и емоциите, а не на интелекта", пише във възпоменанието на Magnum.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Снимката е запечатала

Снимката е запечатала

01.12.2023 | 16:36

двама простаци, които едва се сдържат да не се сбият.

Отговори
0 0
2023

2023

01.12.2023 | 14:28

Хрушчов и Никсън се срещат из облаците. Ясно синьо небе, ангелчета прелитат, лек ветрец, ухае на зелена прясно окосена морава...Хрушчов: Слава Украини! Никсън: Героям Слава! Ела да те прегърна, приятел!!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?