46

Почина една от най-големите легенди на турското кино

Известната турска актриса и бивш кмет на район Шишли в Истанбул Фатма Гирик почина снощи на 79-годишна възраст. 

През последните години тя живееше в квартал Торба в южния егейски курорт Бодрум. Гирик преди 6 месеца се е върнала в Истанбул поради здравословни проблеми. Последните 10 дни тя е била лекувана за хипертония и други заболявания. Починала в снощи в истанбулска частна болница от множествена органна недостатъчност.

Муамер Кескин, настоящият кмет на квартал Шишли в Истанбул, първи обяви смъртта на Гирик в профила си в социалните мрежи.

„Дълбоко съм натъжен от загубата на нашия бивш кмет на Шишли, скъпа Фатма Гирик, която е голямата ценност на традиционното турско кино и нашия Шишли. Щастлив съм, че имах честта да работя с нея.", написа Кескин в Туитър.

Емблематичната актриса е известна с ролите си в десетки култови филми, като 60-те и 70-те са нейните най-продуктивни години.

Фатма Гирик е родена на 12 декември 1942 г. Заедно с Хулия Кочит, Филиз Акън и Тюркян Шорай, тя е икона от "златния век" в турската кинематография и се счита за една от четирите най-големи актриси в турското кино.

Завършила е девическа гимназия в Истанбул. Първата й изява пред камерата е като статист. След някои малки роли, тя получава главната във филма "Леке" (The Stain) през 1958 г.

Три години по-късно става уважавана филмова звезда с главната си роля в "Смъртта ни преследва" (Ölüm Peşimizde). 

По-късно се впуска в политиката, като става кмет на квартал Шишли в Истанбул между 1989 и 1994 г.

До 2010 г. се е снимала в 199 и е продуцент на 6 филма. Тя е участва в редица сериали, някои от които са излъчвани и в България: Не плачи за мен (Benim İçin Ağlama) 2001 г., Емигрантката (Gurbet Kadını) 2003 г., Копнеж (Hasret) 2006 г., За синът ми (Oglum için) 2007 г., Златни момичета (Altın Kızlar) 2009 г., Бащи и деца (Babalar ve Evlatlar) 2012 г.

В България е позната и с филмите „Али от Кешан“ и „Кьороглу“.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?