1553

Почина бащата на Чебурашка и Крокодилът Гена

На 101-годишна възраст почина класикът на руската анимация Леонид Шварцман, създателят на Чебурашка и много други герои, съобщава ТАСС, като цитира главния редактор на Съюза за анимационно кино („Союзмултфилм") Сергей Капков, предаде БТА.

Леонид Шварцман е роден на 30 август 1920 г. в Минск. При раждането си получава името Израил, но го променя на 40-годишна възраст. 

През годините на своето творчество Шварцман участва в създаването на повече от 60 анимационни филма, много от които са включени в златния фонд на руската анимация. 

Шварцман представя на няколко поколения зрители анимационните филми "Снежната кралица", "Аленото цвете", "Златната антилопа", "Крокодилът Гена", "38 папагала" и много други. 

Най-популярният герой на Шварцман си остава Чебурашка.

Известен е и като илюстратор на детски книги и класически произведения. Шварцман е лауреат на наградата „Холивуд за деца" и наградата "За принос в професията" на Открития руски фестивал на анимационния филм в Суздал. Бил е член на Академията за кинематографични изкуства "Ника" и на Международната асоциация за анимационни филми, както и почетен директор на Московския музей на анимацията. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ

ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ

02.07.2022 | 21:09

АЗ - КОГАТО РЕШИ БОГ , А ПЛЕШИВОТО, БОТОКСОВО, ФАШИЗОИДНО ДЖУДЖЕ СКОРО ЩЕ ГО ПРИБЕРЕ СЪЗДАТЕЛЯ МУ - ЛУЦИФЕР. А ти руZZки ГЪЗОЛИЗЕЦО ЩО ЩЕ ПРАВИШ , КОГАТО ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ НА СЪВРЕМЕННИЯ ФАШИЗЪМ - КАпутин ГУШНЕ БУКЕТА И ПРОГНИЛАТА АЗИАТСКА ИМПЕРИЯ СЕ РАЗПАДНЕ.

Отговори
4 1
ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ

ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ

02.07.2022 | 19:18

А БАЩАТА НА руZZкия ФАШИЗЪМ - КАпутин КОГА?

Отговори
5 6
Чебурашка

Чебурашка

02.07.2022 | 20:15

А ти кога боклук_?

Отговори
2 7
Гггг

Гггг

02.07.2022 | 18:39

Чебурашка и Гена в ареста. Доближава ги друг задържан и пита. Вие за какво сте тук, бе. За фокуси. Отговаря Чебурашка. Какви фокуси. Я покажете. Искаш ли т..ците да ти стигат до пода. Пита го Чебурашка. Искам разбира се. Казва ония приятно ухилен. Гена, отхапи му краката.

Отговори
5 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?