Следвайте ни

Почетоха паметта на основателя на Турската Република

Ататюрк - "бащата на Турците" е бил военен аташе и в София, където изживял любовта на живота си

viber icon

Днес Турция отбеляза 82-ата годишнина от кончината на Мустафа Кемал Ататюрк, лидер във войната за независимост на страната и основател на турската република. Както е обичайно, ежедневието спря в 9.05 сутринта местно време (08.05 бг.време), сирени отбелязаха точния момент на смъртта на Ататюрк на 57-годишна възраст и милиони хора в цялата страна го почетоха с две минути мълчание.

Ататюрк е роден през 1881 г. в гръцкия град Солун, тогава част от Османската империя. Военното му образование започва през 1893 г., когато е записан във военно училище в Солун. Наред с военните умения, Ататюрк научава и френски език.

Продължава образованието си във Военното училище в Истанбул, а след това се дипломира като лейтенант през 1902 г. С изключителните си умения Ататюрк бързо се изкачва във военните чинове, като през 1905 г. става капитан на щаба. 1911 г. отбелязва важна точка в живота на Ататюрк, докато той се бие с италианците в Триполи и печели решителна победа, доказвайки уменията си във военната област.

Той насочи вниманието на своите подчинени с изключителните си заслуги след началото на Балканските войни през 1912 г. Като майор той изигра значителна роля за завземането на провинциите Диметока и Одрин. През 1914 г., когато Ататюрк е бил военен аташе в София, започва Първата световна война иалиансите разполагат войници на полуостров Галиполи и започва битката при Дарданелите (Чанаккале).

Това, което не всички знаят е, че голямата и единствена любов на бащата на турската нация е една красива българка – Димитрина Ковачева, наричана още Мити.

След кратка връзка Кемал иска ръката на Мити, но въпреки че вече се е превърнал в близък приятел на семейство Ковачеви, бащата Стилиян Ковачев отказва да му даде ръката на любимата си дъщеря. Предполага, че това е главната причина той да напусне София, и по-късно да промени историята на Турция. 

В писмо до изпълняващия длъжността главен командир Енвер паша Ататюрк поиска да бъде изпратен на военното поле при Галиполи, преустановявайки задълженията си в София.

От тук нататък Ататюрк и турските войници влязоха в историята, като показаха невероятна съпротива. Заповедта на Ататюрк към своите войници по време на войната все още отеква в сърцата на всички турци: „Не заповядвам да атакувате, а да умрете!“

Звездата му продължава да грее по време на своите служби в северозападна провинция Одрин и югоизточната провинция Диарбекир през 1916 г.. Той се бори срещу британската армия в Дамаск през 1918 г. и води успешна съпротива срещу нея.

След окупацията на Истанбул от съюзниците през 1919 г., Ататюрк заминава за северната провинция Самсун като инспектор на 9-та армия, която напълно променя живота му, а в крайна сметка и на Турция.

След като каза, че освобождаването на страната от окупационните сили може да бъде възможно само по волята на хората, той организира два конгреса - в провинции Сивас и Ерзурум - където се обсъжда битката за независимост и бъдещето на страната.

На 23 април 1920 г. е създадено Великото национално събрание на Турция и Ататюрк е избран за ръководител на правителството и председател на парламента, което му дава възможност да приема закони, които са от съществено значение за победа на окупаторските сили.

Битката за турската независимост започва на 15 май 1919 г. Турската армия, под ръководството на Ататюрк, печели невероятни битки срещу окупаторските сили до 1923 г., когато Лозанският договор е подписан на 24 юли.

Невероятните постижения на бойното поле водят до турска независимост и Република Турция е основана на 29 октомври 1923 година.

Ататюрк става първият президент на републиката до 10 ноември 1938 г., когато умира в Истанбул на 57-годишна възраст поради цирозна болест.

По традиция турските хора посещават мавзолея му в Анкара всеки 10 ноември и отдават почит на Ататюрк.

Друго място за посещение днес е и двореца Долмабахче край Босфора, където Ататюрк е починал. Днес  хиляди граждани посещават стаята с леглото, покрито с турския флаг, където последния най-почитан турски лидер е затворил очи за последно. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?